MOTH og Kold Front

Moth og Kold Front, Split

Kold Front // MOTH, Split-EP
Saudade + Rusted Teeth, 12″ep/digital 2016

København huser et kompakt og aktivt miljø av band hvis fotfeste er i postpunk. Som seg hør og bør for slike miljøer flest samarbeider band og musikere flittig, det i alt fra innspillinger og produksjon til design, labels og turnéer. Nære bånd mellom band gir også bedre muligheter for split-utgivelser, med alle de fordeler en slik utgivelsesform har.

Når MOTH og Kold Front denne høst deler på en tolvtommer, skjer det med to vidt forskjellige utgangspunkt. MOTH er straks historie, de vinker farvel med avskjedskonsert på hjemmebane i København den 18. november. Hvilket naturligvis medfører at de fire kuttene på denne platen er MOTHs siste innspillinger. Kold Front derimot er en ny konstellasjon av året, denne split-EP’en innebærer deres første ordentlige (de ga ut en digital demo tidligere i år) plateutgivelse.

MOTH – Patrick, Kim, Ellisiv, Rune – skuffer aldri, ei heller her ved deres avskjed. Gjennom alle sine utgivelser har de evnet å skape konsise låter i varierte uttrykk, oftest med tyngdepunkt i postpunk men rett som det var med størst vekt på goth eller synth. Her ved veis ende gir de oss fire eminente låter som i stort monn preges av synth. Av disse er «How I Should Feel» den mest kontante, drevet frem av riff og vokal som lyder i retning av goth så vel som punk. «Stolen Or Broken» og «Dry Heaven» (med vokal av Line Vognstrup) er darkwave i møte med henholdsvis synthpop og dream pop, begge i lekre drakter med de små finesser som skal til for å heves høyt over mengden. Med «What’s Got You Down?» lukkes døren og slukkes lyset, en atmosfærisk og vemodig hviskende blues, en nydelig siste tone fra MOTH. Mange takk skal dere ha.

Moth og Kold Front

MOTH og Kold Front i skjønn forening – Foto: Simon Væth

Kold Front – Stine, Christoffer, Mathias – på sin side gir oss tre låter, hvorav «Sov Nu» er en tittel vi gjenkjenner fra «Demo 2016». Siden sist er «Sov Nu» tilgodesett med bedre produksjon og et noe fyldigere arrangement, dette bare til det bedre og her er ingenting som rokker ved den kjølig-varme minimalisme «Sov Nu» i sin sjel er. Fortsatt en av årets vakreste låter.

Saken med Kold Front er at de lyder minimalistisk og intrikat i en og samme stund, den variant av cold wave de lager er i det hele tatt motsetningsfylt. Distansert dog også nær, kald dog også varm, kontrollert dog også intens. Kold Front skiller seg faktisk ut med markante sæpreg, sound i kombinasjon med vokal sørger for det. Stine Holmes vokal faller helt sikkert ikke i alles smak – og for norskspråklige er det heller ikke gitt å forstå hva hun synger – , men personlig finner jeg hennes vokal å være ytterst fascinerende. Det ikke minst i fantastiske «Når Himlen Brænder», med enkle virkemidler kapsles voldsom fortvilelse og energi. «Til Vi Forsvinder» er kompleks og mangefasettert, på et fundament av synth og franske vendinger med illudert trekkspill skjer det mye låten gjennom. Med «Til Vi Forsvinder» gir Kold Front nok et prov på at de er noe litt for seg, at de har en unik identitet, at de har det lille ekstra.

Kold Front og MOTH i fysisk format av 12″ kan bestilles hos elektriskeplader.com . Foruten vinyl i fire fargevarianter kan EP’en skryte på seg stilren coverkunst som signaliserer Bauhaus, konstruktivisme og minimalisme. Det både høres og ser bra ut, mer kan vanskelig forlanges.

TRACKS

SIDE KOLD FRONT: Sov Nu / Når Himlen Brænder / Til Vi Forsvinder

SIDE MOTH: How I Should Feel / Stolen Or Broken / Dry Heaven / What’s Got You Down?