Mad World

Tears For Fears, Mad World

Da Gary Jules’ vare, akustiske versjon av «Mad World» klatret til topps i England og ble årets julehit i 2003, overgikk han originalversjonens suksess. Amerikanske Jules var før dette totalt ukjent for de aller fleste, men hans bidrag på soundtracket til «Donnie Darko» bragte ham og «Mad World» et nytt liv.

Jules’ stille grep om «Mad World» er udiskutabelt fint, og mer enn som så: hans versjon fikk så stor utbredelse at den for dagens generasjon trolig vil bli stående som den egentlige «Mad World», som den ekte, opprinnelige utgaven

Da Tears For Fears slapp «Mad World» høsten 1982 var det duoens tredje single og innledningen på en lang rekke hitsingler i hjemlandet. For Tears For Fears’ del stoppet «Mad World» på en tredjeplass – de har aldri hatt en nummer 1. single i England – , deres aller første plassering på noen hitliste overhodet og mer enn nok til å markere et massivt gjennombrudd.

«Mad World» har aldri blitt oppfattet som annet enn pur pop, men sammenlignet med Jules’ tak blir Tears For Fears’ original en stor, nesten pompøs og intrikat instrumentert låt. Markant rytmisk og preget av luftige keyboards, pyntet med melankolsk piano i refreng og små blåserfanfarer her og der – ikke minst er fanfaren perfekt plassert der Curt Smith synger «Happy birthday, Happy birthday».

Worn out faces, bright and early for their daily races, going nowhere

Teksten oppstod da Roland Orzabal bodde over en pizzarestaurant i sentrum av hjembyen Bath. Her hadde han full utsikt til gatene hvor mennesker hastet frem og tilbake mellom sine daglige gjøremål, uten smil og uten ro til rast. Bath tilhører trolig ikke verdens mest hektiske byer, linjer som «… worn out faces, bright and early for their daily races, going nowhere…» og «When people run in circles, it’s a very, very mad world» er likevel beskrivende for en hvilken som helst by, en hvilken som helst mandag morgen, et hvilket som helst sted på kloden. Det er for øvrig en tekst som står godt til og understreker duoens da litt tungsindige image som seriøse, ettertenksomme unge menn.

Den britiske utgaven av singelen hadde «Ideas As Opiates» som b-side, på min tyske pressing av 7″ er det imidlertid intet mindre enn «Change» som utgjør b-siden. «Change» ble utgitt som single vinteren 1983 (og gikk til 4. plass i England), noe som gjør at den tyske utgivelsen inkluderer to av Tears For Fears’ fineste hits og utbetaler maksimal pott.

Forresten… når Marilyn Manson eller en tilsvarende dustekopp gjør sin versjon av «Mad World» om et par år, må du for all del se til å korrigere de mange som sikkert vil undres om ikke det var den sangen til han derre Gary Jules. Ok?

(Mercury, 7″ 1982)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments