Gruppa Hmuriy

Gruppa Hmuriy, Kartina 2 No. 17/5

Gruppa Hmuriy, Kartina 2, No. 17/5
Self-released, digital 2017

Russland har naturligvis en mengde band og artister i sving innenfor alle tenkelige sjangrer som er, så også under den veldig løselig definerte paraplyen ‘post-punk’. Det til tross er det ikke spesielt mange russiske band som gjør seg bemerket i de sentrale deler av Europa, områder hvor nåtidens postpunk / wave har et dedikert publikum.

Gruppa Hmuriy (ГРУППА ХМУРЫЙ) – som betyr noe sånn som Band Gloomy – fra Moskva er et for meg, og trolig også for deg, helt nytt navn fra understrømmen av russisk rock. Bandet ble startet som trio vinteren 2015 og i det format lanserte de to-tre enkeltstående demolåter samt EP’en «Kartina 1, No. 16​/​12». Disse utgivelsene vitner om et band hvis ståsted i all hovedsak er postpunk om enn av noe vaklende tro, med unntak av udiskutabelt fine «Na reke» (fra «Kartina 1, No. 16​/​12») bærer låtene preg av usikker kurs; Gruppa Hmuriy har her ennå ikke funnet seg selv.

Fra i år av tok Gruppa Hmuriy skritt fra trio til å bli kvartett, en oppgradering som innebærer at synth er blitt en integrert del av lydbildet. Samtidig som det i seg selv gir flere muligheter og et rikere sound, fremstår Gruppa Hmuriy nå med en mye klarere identitet. De befinner seg et sted i feltet der neo-postpunk / cold wave møter indie og jangle pop, midt mellom gloom og solskinn.

Gruppa Hmuriy

Gruppa Hmuriy

Med «Kartina 2, No. 17/5» har Gruppa Hmuriy – Dima (vokal, bass), Pavel (gitar), Sasha (synth) og Pavel (trommer) – samlet fire spor som alle skinner av lys og liv, kanskje spesielt de tre første som av Gruppa Hmuriy er sagt å være postkort fra en sommer i byen. Lille og kjappe «Tabachniy dym» er en umiddelbar venn, «Nochnye kartiny» og dennes hybrid av døsig surf og atmosfærisk postpunk er minst like god. Avsluttende «Ya idu na noviy krug» er mørkere, uten at det gjør den hverken mindre melodiøs eller besnærende enn de øvrige låtene. Heller er «Ya idu na noviy krug» EP’ens kanskje sterkeste kort, gyngende stemningsfull wave hvis siste halvannet minutt lange instrumentale parti er en perfekt outro for «Kartina 2, No. 17/5».

«Kartina 2, No. 17/5» er en EP så solid at den fortjener å bli hørt av mange, ikke minst de mange som liker Motorama og The Chameleons. Bittersøt og tvetydig russisk melankoli i samspill med grep fra klassisk postpunk høres aldri feil ut, og på «Kartina 2, No. 17/5» høres det helt riktig ut.

TRACKS

Nochnye kartiny (Ночные Картины) / Tabachniy dym (Табачный Дым) / Beliye steny (Белые Стены) / Ya idu na noviy krug (Я Иду На Новый Круг)

Produsert av Gruppa Hmuriy

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments