Work & Velocity

Crystal Soda Cream, Work & Velocity

Crystal Soda Cream, Work & Velocity
Totally Wired, lp/digital 2016

Crystal Soda Cream er et band som virker å stå litt på utsiden av de mange strenge konvensjoner som altfor ofte preger sjangre og scener. Du vet, ting skal gjerne gjøres i henhold til et etablert sett av regler for å belønnes med stempel som godkjent blant subsjangerenes rigide portvoktere. Musikken, det ytre image, det visuelle, holdningene. Alt.

Det er liten eller ingen tvil om at Crystal Soda Cream tilhører den scene som går under begrepet postpunk, dog er de langt vanskeligere å plassere i konkret bås enn de fleste andre band i slike sirkler. Navnet i seg selv gir ingen assosiasjoner til den genre gruppen befinner seg i, Crystal Soda Cream høres mye mer ut som noe syrehoder og blomsterbarn i San Francisco anno 1968 kunne døpt sitt band. Musikalskt spriker Crystal Soda Cream til ulike kanter av new wave og postpunk, det er aldri helt lett å vite hva neste låt vil bringe. Dette, spranget fra låt til låt, er i og for seg en positiv egenskap – men det medfører også fare for å bli oppfattet som schizofrene og usikre.

Noe kan sikkert forklares ved at Crystal Soda Cream i sin tidlige fase var et stilmessig annet band

Noe kan sikkert forklares ved at Crystal Soda Cream i sin tidlige fase var et stilmessig annet band. Da Philipp Forthuber (vokal, gitar) og Sebastian Ploier (bass) startet opp bandet i 2010, var inspirasjonen 1990-tallets indie av type Pavement. Det tok et par år å finne den rette formel, den rette sti, hvilket ikke klikket helt på plass før den opprinnelige trommeslageren ble skiftet ut med Theresa Adamski (trommer, synth, vokal). Via Adamski, som er langt mer erfaren som musiker enn Forthuber og Ploier, ble det sene 1970-tallets og tidlige 1980-tallets mangslungne postpunk Crystal Soda Creams fremste veiviser; med Adamski ble the 90s og Pavement vist bakdøren.

Crystal Soda Cream

Crystal Soda Cream – Foto: Jasmin Maria Rilke

«Work & Velocity» er Crystal Soda Creams andre fullengder – «Escape From Vienna» (Totally Wired, 2013) var den første – og innledes virkelig sterkt, den første troika er én, to, tre vinnere på rappen. «Command Control» er en fantastisk intro, en av de titler der Crystal Soda Creams kjærlighet til The Cure er som tydeligst. Ja, det er kjedelig å alltid skulle tynge unge band ned med referanser til forbilder – men når Philipp Forthuber på «Command Control» synger som Robert Smith er det umulig å ikke referere. Singelen «Rationale Arbeitsschritte» er tidligere viet noen ord her på siden, og den står seg fortsatt like fengende og fin som ved første møte. Snasen NDW, pop som få. Tittelkuttet er en øvelse i tung, mørk, kommanderende postpunk drevet frem av tribal tromming og toppet med et herlig gladlynt, forløsende kor. Alle på linje!

Der, gjennom de tre første, presenterer Crystal Soda Cream noe av spennvidden i deres grep om postpunk. Slik beveger «Work & Velocity» seg også videre, ikke alltid med perfekt resultat men alltid med stor vilje og mengder av personlighet. Det være seg om det er gjennom de hissigere og punkete «Saurer Hauch» og «Schlag zu, lauf weg», klaustrofobisk klamme «Anatomy» eller himmelropende fengende «Patient Doctor». Og så har vi «September», da. Hør den, hør noe nær selve definisjonen av det sound og den atmosfære vi som aldri sviktet britisk postpunk elsker.

Med ti spor fordelt over tredve minutter er «Work & Velocity» akkurat nok, en akkurat passe mengde og lengde for å unngå dødkjøtt. «Work & Velocity» favner masse bra og masse sjarm, på flere vis oppleves «Work & Velocity» tilnærmet lik som album av nyfikne band anno 1978-80 – fra en tid der band bare gjorde sine saker uten tvangstanker om rett eller galt. Inspirerte av mangt og mange er Crystal Soda Cream så utvilsomt, men de har allikevel sitt eget særpreg og virker på ingen måte å være bundet av hverken fortid eller nåtid.

Et stort pluss går også til omslaget – fotografert av Hicran Ergen – , som på utsøkt vis illustrerer platens musikk, tekster og totale stemning. «Work & Velocity», finn vekten, finn avstanden, finn hastigheten, finn kraften. Finn Crystal Soda Cream, og du vil finne en av Wiens aller fineste.

TRACKS

Command Control / Rationale Arbeitsschritte / Work & Velocity / Saurer Hauch / Expedition Corps / Anatomy / Schlag zu, lauf weg / Patient Doctor / September / Past Aggression

Produsert av Jasmin Maria Rilke