Freud, fotball og Wien

Freud - Foto: Stephan Doleschal

Freud – Foto: Stephan Doleschal

På denne adresse skrives lite, om noe i det hele tatt, rundt fotball. Rimeligvis fordi fotball og musikk i spann har den kjedelige uvane å være en begredelig kombinasjon. Fotballsanger, liksom. Det knyter seg helt innerst i sjelen. Men, som kjent er, ingen regel fullstendig uten unntak, og i sommer ignorerte et band og en klubb fra Wien regelen.

De fleste fotballinteresserte vil gjenkjenne Rapid og Austria som Wiens to store klubber, byens – og Østerrikes – eldste klubb er imidlertid First Vienna FC 1894. Frøene ble sådd av britiske og østerrikske gartnere som tidlig på 1890-tallet begynte å spille fotball på Baron Nathaniel Meyer von Rothschilds eiendom. Den 22. august 1894 ble First Vienna FC 1894 formelt etablert, klubbens engelskspråklige navn er et resultat av de mange briter som bidro til dens opprettelse. Klubbemblemet gjenspeiler også arven fra de britiske øyer, sentralt i emblemet befinner seg tre ben i sirkel; et symbol hentet fra Isle of Mans flagg.

First Vienna FC 1894 hører hjemme i Wiens 19. Bezirk, Döbling, i nord-vest og har siden 1921 spilt sine hjemmekamper på Stadion Hohe Warte. Klubbens storhetstid må vi tilbake til 1920- 30- og 40-årene for å finne, i alt har First Vienna FC 1894 seks serie- og tre cupmesterskap å vise til; det siste av disse ble vunnet tilbake i 1955. Per dags dato frister First Vienna FC 1894 en mer anonym tilværelse i Regionalliga Ost, hvilket er tredje nivå i østerriksk fotball.

På forsommeren i år ble ny offisiell klubbsang for First Vienna FC 1894 lansert, begått av bandet Freud og titulert «We Are Vienna». En engelskspråklig Fußballhymne til en klubb som holder hus i et ikke-engelsktalende land er vanligvis til å riste oppgitt på hodet over, men gitt First Vienna FC 1894s navn og opphav lar vi det passere. Okke som, «We Are Vienna» er en effektiv miks av 60s pop og beat, 70s new wave, entusiastiske rop og allsang, en jovial stemning for pub og stadion. Siden hørt første gang for halvannen uke siden har «We Are Vienna» klistret seg til hjernen, slik tilfeldige låter hørt i forbifarten noen ganger evner å gjøre.

«We Are Vienna» debuterte på Austrian Indie Charts første uken av juni og har til nå tilbragt tretten uker på listen, hvorav tre uker på topp. Vinylsingelen er utgitt av Recordbag Records og prydes av et ordentlig fint omslag i tradisjon av 1970-tallets fotballtegneserier, side B holder for øvrig ingen musikk men er viet en inngravering av klubbemblemet.

Freud, We Are Vienna

«We Are Vienna»

Freud, Yesterday Today Tomorrow

«Yesterday Today Tomorrow»

Freud – som naturligvis har lånt sitt navn fra Sigmund – ble dannet i 2007 av Axel «DJ LX» Pöhnl (vokal, perkusjon) og Oliver Damms (gitar) etter oppløsningen av punkbandet The O5. Bandet er i dag en sekstett som foruten Pöhnl og Damms består av Vinzenz Schüller (bass), Marie Augustin (keyboards, saksofon), Julia Freud (vokal, gitar) og Jürgen Welser (trommer).

De beskriver seg selv som å være Pop’n’Roll, hvilket er en betegnelse god som noen på et band med fundament i pop og rock anno 60s/70s og som blander inn elementer fra mange epoker og stilarter. Frem til i dag har Freud en håndfull singler og to album – «Best Most Beautiful» (Cheap Rec. Rocks, 2009) og «Yesterday Today Tomorrow» (Recordbag Records, 2014) – i katalogen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments