Young Sonic

Sonic Youth, ST

Sonic Youth, (ST)
Neutreal, mlp 1982
Omtale basert på reissue, Geffen, cd 2006

Dette er Sonic Youths debut på vinyl, et minialbum – eventuelt en EP – bestående av fem låter. Innspilt høsten ’81 og utgitt våren påfølgende år, avslører platen et band som på det tidspunkt ikke helt hadde funnet den form vi siden har lært å kjenne.

Geffens oppdatering anno 2006 strammer opp lyden, legger ved en rekke livekutt fra september 1981, og henter med det frem en plate som lenge har holdt til i et forholdsvis tilsidesatt hjørne. For «Sonic Youth» har aldri blitt kanonisert, det stiller seg heller slik at «Confusion Is Sex» (1983) har inntatt rollen som Sonic Youths definerende startpunkt.

Graden av støy’n feedback er beskjeden, «Sonic Youth» preges mer av famlende, dulgt groovende no wave der gitaren er — til Sonic Youth å være — pent stemt. Uten de helt konkret medrivende komposisjoner i folden blir totalen et inntrykk av uferdig søken etter identitet; noe blekt og veikt.

Sonic Youth

Sonic Youth

Blant Sonic Youths essensielle utgivelser? På langt nær. Kontra hva tilfellet er for mange andre artister, fremstår Sonic Youths debut ikke som noen klassiker. «Sonic Youth» vil helst være av interesse for den som er vel bevandret i bandets rikholdige katalog; for den bør Geffens nyutgivelse av «Sonic Youth» inngå som del av personlig pensum. De opprinnelige fem kutt, livesporene som bonus samt ordrike linernotes, gir til sammen beskrivende innblikk i bandets formative år.

TRACKS

The Burning Spear / I Dreamed A Dream / She Is Not Alone / I Don’t Want To Push It / The Good And The Bad + BONUS: Hard Work (live) / Where The Red Fern Grows (live) / The Burning Spear (live) / Cosmopolitan Girl (live) / Loud And Soft (live) / Destroyer (live) / She Is Not Alone (live) / Where The Red Fern Grows (studio)

Produsert av Sonic Youth