Emotion in Motion

Naked Eyes, The Best Of

Naked Eyes, The Best Of
EMI, cd 1991

Naked Eyes huskes ikke i fremste rekke blant britenes mange navn i genren ‘duo-gjør-synthpop’. Mye av årsaken til det skyldes manglende suksess i hjemlandet, men i USA markerte Naked Eyes seg i større grad. «Always Something There To Remind Me» (#8) og «Promises, Promises» (#11) bragte duoen fin oppmerksomhet i USA gjennom 1983.

Peter Byrnes og Rob Fishers synthpop er lite beslektet med den kjølige, maskinelle tone som preget de mest hengivne synthpop’ere. Naked Eyes’ variant er varm og fyldig, med islett av soul, new wave og ikke minst takter av new romantics. Byrne / Fisher strebet utvilsomt etter den gode melodi mer enn det stilistiske synthsound, noe som gjør at de kutt fra kutt kan minne om Soft Cell her, ABC der og The Cars både her og der. Prisen for en slik innfallsvinkel blir i Naked Eyes’ tilfelle bristende identitet, av og til minner melodi og maling om så mye og mangt at duoens eget eventuelle særpreg forsvinner fullstendig. Dét betyr imidlertid ikke at Naked Eyes ikke kunne lage flotte låter.

Står seg ypperlig mot tidens tenner og tåler sammenligning med mer meriterte navn fra samme epoke

«The Best Of» er litt mer enn bare et opplagt utvalg høydepunkter; siden Naked Eyes skrudde sammen kun to album – «Burning Bridges» (1983) og «Fuel For The Fire» (1984) – , kapsler samlingen brorparten av duoens materiale. De fleste av de femten spor som er innlemmet står seg ypperlig mot tidens tenner og tåler sammenligning med mer meriterte navn fra samme epoke. Byrnes sterke stemme og en velutviklet teft for arrangementer som inkluderer det lille ekstra, løfter Naked Eyes’ pop til klassen for varig verdi. Fengende, underholdende og fri for overdrevne ‘kunstneriske’ ambisjoner, men likefullt uten tvil moden pop og ikke bubblegum for de minste.

«Voices In My Head», «Low Life», «Flag Of Convenience» «In The Name Of Love» (som ikke har noe med Thompson Twins’ hit fra 1982 å gjøre), «Sacrifice», «Promises, Promises» og «Flying Solo» er syv personlige favoritter for å beskrive Naked Eyes’ kvaliteter. Basert på musikken alene, burde Naked Eyes nådd høyere enn hva de gjorde. Den allerede nevnte mangelen på tydelig egenidentitet, som understrekes og forsterkes av Byrnes / Fishers lite bevisste forhold til image, var ganske sikkert en medvirkende grunn til at Naked Eyes aldri kapret en større andel av britisk ungdom.

Fisher (som døde i august 1999 av komplikasjoner etter en mageoperasjon) oppnådde ett par år senere større suksess i hjemlandet som halvparten av en annen duo, Climie Fisher («Love Changes (Everything)» ble deres største hit med en 2. plass i 1988). Naked Eyes’ beste utspill står imidlertid igjen som langt mer vitale og givende enn noe av Climie Fishers bidrag. For den som har samlet og fått kontroll over de virkelig store navnene fra britisk synth og new romantics, men som aldri får nok og ønsker stadig flere, vil Naked Eyes være et naturlig og anbefalt valg ved neste handletur.

TRACKS

Always Something There To Remind Me / Emotion In Motion / Voices In My Head / Low Life / Flag Of Convenience / Eyes Of A Child / In The Name Of Love / Promises, Promises / Sacrifice / No Flowers Please / Flying Solo / I Could Show You How / Could Be / Burning Bridges / Fortune And Fame

Produsert av Tony Mansfield og Arthur Baker