Nachtschicht mit FLUT

FLUT, Nachtschicht

FLUT, Nachtschicht
Problembär Records, 12″ep/cd-ep/digital 2017

Noen mennesker skulle helst sett at de levde i en annen tid enn nåtiden, andre bare tilbringer særdeles mye tid med å dyrke en forgangen epoke men trives ellers helt greit med å leve i 2017. De unge menn i FLUT tilhører trolig sistnevnte gruppering, de lager sin musikk og sitt image støpt i the ’80s men er samtidig forankret i vår samtid.

De fem som FLUT teller – Johan, Manuel, Sebastian, Jakob og Florian – er altfor unge til selv å ha opplevd 1980-årene, deres dype fascinasjon for tiårets popkultur er derfor pur nostalgi over en svunnen tid, en verden ennå dels analog. Hjemme i Linz, Oberösterreich tilbragte de tenårene med fjernsynsfilmer og -serier, musikkvideoer og konsertopptak fra den gang hockeysveis var obligatorisk og Berlinmuren fortsatt stod like urokkelig som nevnte frisyre. Høyt hår, høye håp.

FLUT er i musikk og estetikk lik Rockpalast, Tatort, roboter, Neue Deutsche Welle, bombastisk stadionrock, Falco, synth, Kottan ermittelt, Spliff, detektiver, Münchener Freiheit, inderlig patos og et cetera. En slik retropakke har kanskje et begrenset nedslagsfelt og underholdningsverdi av kortvarig art, men stas er det så allikevel. For å finne den fulle glede i FLUT sine eskapader er det nok videre en liten – men absolutt ikke nødvendig – fordel å være noe orientert i 1980-tallets tyskspråklige populærsfære, men hvem er vel ikke det? Om ikke annet er vi alle barn av Derrick.

FLUT

FLUT

Kein Blick zurück, jede Tat hat ihren Preis,
der Wind ist wie die Donau, die Donau ist Kalt wie Eis.
– Linz bei Nacht

Med låten «Tiefschlaf», utgitt senhøsten 2015, gjorde FLUT seg bemerket for første gang, en sang om stillstand eller stagnasjon – i livet og verden for øvrig – i fasong av en slags ballade, i stemning flytende mellom stillferdig og kraftfull. Å høre «Tiefschlaf» er som å bli transportert tredve år tilbake i tid – i lyd, arrangement, melodi og video – , og det er en god tidsreise som nå mer enn et år senere fortsatt stikker seg frem og er blant de to-tre beste på «Nachtschicht».

Like bra er «Linz bei Nacht», her befinner FLUT seg i hjembyens skumle undergrunn, blant politi og forbrytere, tøffe ord og skarpe riff, humor og harry hånd i hånd; visuelt selvsagt i format av kornete VHS. Min personlige favoritt blant de fem låtene «Nachtschicht» samler er nok allikevel «Grenzenlos», i denne treffer FLUT full blink i krysset new wave møter pop og cheesy vocoder. Den er også EP’ens klareste eksempel på at FLUT holder kontakt med samtiden, for selv om de dyrker retroaspektet så til de grader kan det knyttes tråder til nåtidens Austropop (samlesekk for østerriksk pop og rock) og de løftes gjerne opp på samme scene som Wanda og Bilderbuch.

«Nachtschicht» er en riktig fengende og underholdende debut-EP, på overflaten tilsynelatende kun pastisj men ved nærmere bekjentskap avsløres flere lag og en dunklere undertone. Et godt alternativ ikke bare for nostalgikere, også for popelskere generelt samt alle som går nattevakt.

TRACKS

Linz bei Nacht / Splitter aus Glas / Sterne / Tiefschlaf / Grenzenlos

Produsert av Patrick Pulsinger

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments