John Peel 1939-2004

John Peel

BBCs innflytelsesrike radioDJ John Peel døde tirsdag den 26. oktober, 65 år gammel. Peel døde av hjerteinfarkt mens han befant seg på reise i Sør-Amerika sammen med sin kone.

John Peel – egentlig etternavn Ravenscroft, Peel ble tatt i bruk da karrieren i britisk radio tok til – vokste opp i et velutdannet og økonomisk solid hjem, men selv viste han liten interesse for en akademisk karriere. Hans store lidenskap var radio og musikk, og etter endt militærtjeneste tok han fatt på sin omfattende men likevel enkle ambisjon: Han vil spille plater for folk, plater som betød noe for ham og som han mente burde bety noe også for andre.

Piratradioene sendte uten lisens fra båter rett utenfor den britiske kysten, og ble gjerne ansett som modigere og friskere enn de tradisjonelle radiostasjonene

Fra 1962 og et par år fremover jobbet han freelance for radiostasjoner i Dallas, Texas, før han i 1965 vendte tilbake til England og ble engasjert av en av datidens mange piratstasjoner. Disse piratradioene sendte uten lisens fra båter rett utenfor den britiske kysten, og ble gjerne ansett som modigere og friskere enn de tradisjonelle radiostasjonene på land. Peel gjorde seg fort bemerket gjennom sine sene nattprogrammer, hvor han spilte akkurat den musikken han selv følte for og kombinerte dette med innlevende og tillitvekkende radiostemme og kunnskap.

BBC hentet ham inn i varmen etter en tid som radiopirat, og i 1967 ble han ansatt i BBCs nystartede Radio 1. Helt siden da og opp til i dag var Radio 1 hans arbeidsplass, en arbeidsplass hvor han har satt store spor etter seg. John Peel var oppriktig interessert i pop og rock, og han stagnerte aldri. Han fulgte med tiden og var i enda større grad forut for tiden, således var han gjennom en årrekke den første til å oppdage, promotere og spille nye sjangere og artister. Hans åpne og brede musikksmak medvirket til at han – endog som stor tilhenger av progressiv musikk og kunstrock – var den eneste av datidens profilerte DJs som omfavnet punk fra første stund.

John Peels navn vil for alltid leve gjennom de utallige studioopptakene med store og mindre navn som er utgitt under tittelen The Peel Sessions. Listen over artister som har Peel å takke for sine første gjennomslag til et rockinteressert publikum er lang, sessions innspilt hos Peel teller mange tusen i perioden 1967 og til i dag. Ken Garners bok «In Session Tonight» forteller historien om The Peel Sessions fra årene 1967 til 1991.

Peels favorittlåt var The Undertones’ «Teenage Kicks»…

Are teenage dreams so hard to beat
Everytime she walks down the street
Another girl in the neighbourhood
Wish she was mine, she looks so good

I wanna hold her wanna hold her tight
Get teenage kicks right through the night

I’m gonna call her on the telephone
Have her over cos i’m all alone
I need excitement oh i need it bad
And its the best, i’ve ever had

I wanna hold her wanna hold her tight
Get teenage kicks right through the night

…, og det var nettopp hva Peel ga tenåringer i alle aldre gjennom en årrekke: Kicks.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments