Policy of Remix

Depeche Mode, Remixes 81-04 Mute, 3cd 2004

Depeche Mode, Remixes 81-04
Mute, 3cd 2004

På min kjøkkenbenk står en mixmaster som blir lite brukt og egentlig bare er i veien. Heldigvis finnes det mennesker som benytter denslags redskaper langt oftere enn meg. Nå skal det være usagt hvorvidt Depeche Mode selv er hyppige traktører av mixmasters og shakers, men de kjenner i det minste en rekke mennesker som vet å riste sammen biter og deler til nye, smakfulle smaker.

Faktisk kjenner de så mange mennesker at de 37 sporene som utgjør «Remixes 81-04» kun utgjør en liten del av alle tilgjengelige rekonstruerte variasjoner over bandets materiale. Som Paul Morley peker på i booklet’ens essay, har Depeche Mode gjennom alle år tilhørt de bandene som best har visst å utnytte remiksing som et grep for å tilføre egne låter nye dimensjoner. Depeche Modes rikholdige katalog av singler og maxisingler inkluderer en lang rekke alternative mikser av de opprinnelige låtene, alternativer som for en stor del allerede er samlet i to boksutgaver. «Remixes 81-04» inneholder enkelte nye samt vanskeligere tilgjengelige remikser, men alt i alt er det likevel ikke helt feil å vurdere denne utgivelsen som en best-of i forhold til Depeche Modes samlede remiksverker.

For svært mange med et godt om enn ikke nesegrust forhold til Depeche Mode har «Remixes 81-04» helt klart noe for seg

Med andre ord kun nok en måte å samle sammen enda flere kroner på forlengst utnyttet materiale. Kan det nok være lett å tenke. Ja og nei. Med hensyn til bandets virkelig trofaste tilhengere er nok ikke «Remixes 81-04» noe pent pek, men for svært mange med et godt om enn ikke nesegrust forhold til Depeche Mode har «Remixes 81-04» helt klart noe for seg. Alternativet til denne utgivelsen er å være i besittelse av en stabel 12» eller «Singles Box 1-3» (1998) og «Singles Box 4-6» (2004), noe de færreste utenom den mest intense fanbasen er. Førstnevnte alternativ innebærer utstrakt samlemani, andre alternativ er en vel mektig – og ikke alltid like interessant – opplevelse.

Selv sitter jeg på noen – dog ikke et imponerende antall – av bandets 12» samt den siste av boksene, men hilser likevel «Remixes 81-04» varmt velkommen. Det koster meg ikke stort å innrømme at «Singles Box 4-6» knapt har blitt spilt i sin helhet, årsaken til det er selvsagt at det blir så altfor mye (hvor ofte orker man egentlig å høre syv strake versjoner av «Enjoy The Silence»?). «Remixes 81-04» fyller to behov, for det første en mer brukervennlig måte å høre en rekke mikser på enn hva en bunke vinylplater eller cd-singler kan gjøre, for det andre at det presumtivt beste materialet er plukket ut.

«Remixes 81-04» oppfyller begge disse behovene – uavhengig av om du går for 3cd versjonen eller den noe mer puslete 2cd versjonen – og bidrar med det til at det for første gang er mulig å nyte ommøblert Depeche Mode i en normal, behagelig lyttesituasjon. Det gir et helhetlig, komprimert inntrykk av bandets remikshistorie og resulterer i en lytteopplevelse som kvalifiserer «Remixes 81-04» til en plass som supplerende lillebror til de regulære – og formidable – samlealbumene «The Singles 81-85» (1985) og «The Singles 86-98» (1998).

Depeche Modes låter overlever juling så vel som mer moderate forskyvninger, det er aldri tvil om at det er Depeche Mode du hører

Siden det originale materialet som utgjør kjernen av «Remixes 81-04» bør være godt kjent for de fleste, bærer nok denne omtalen mer form av forbrukeropplysning og forsvar for utgivelsens eksistensberettigelse enn vurdering av selve musikken. Det er likevel ett musikalsk poeng, en musikalsk konklusjon som må fremheves etter Francois Kevorkians, Airs, Renegade Soundwaves, Floods, Underworlds, Alan Moulders, Kruder & Dorfmeisters, DJ Shadows, Speedy Js, Goldfrapps, usw. bearbeidelser er fordøyde, og det er hvor tydelig Depeche Mode selv skinner. Nær sagt uansett hvilken vinkel Mr. DJ angriper bandets materiale fra, så skjer det aldri at den originale komposisjonen kveles og mister identitet. Depeche Modes låter overlever juling såvel som mer moderate forskyvninger, det er aldri tvil om at det er Depeche Mode du hører. De færreste av remiksene overstyrer låtenes opprinnelige styrke, de understreker og poengterer Depeche Modes unike sound og vekker lysten til – for hvem vet hvilken gang – å igjen høre gamle favoritter.

«Remixes 81-04» makter på forunderlig vis ytterligere å understreke Depeches Modes ganske så fantastiske kvaliteter, og – noe som normalt er en uhørt tanke i forbindelse med remiksalbum – det vil ikke være fullstendig håpløst å benytte «Remixes 81-04» som en port for nye lyttere. Det er sikkert ikke å anbefale, men det kan faktisk duge. Best av alt – i dag – duger i så tilfelle «Breathing In Fumes» («Stripped»), «World In My Eyes – Mode To Joy», «Route 66 – Beatmasters Mix», «Dream On – Dave Clark Accoustic Version», «Little 15 – Ulrich Schnauss Remix», «Everything Counts – Absolut Mix», og klassiske, evigvarende «Never Let Me Down Again – Split Mix».

Og fortsatt er det et hav å ta av.

TRACKS

CD1: Never Let Me Down Again : Split Mix – 1987 / Policy Of Truth : Capitol Mix – 1990 / Shout : Rio Remix – 1981 / Home : Air Around The Golf Remix – 1997 / Strangelove : Blind Mix – 1987 / Rush : Spiritual Guidance Mix – 1993 / I Feel You : Renegade Soundwave Afghan Surgery Mix – 1993 / Barrel Of A Gun : Underworld Hard Mix – 1997 / Route 66 : Beatmasters Remix – 1987 / Freelove : DJ Muggs Mix – 2001 / I Feel Loved : Chamber’s Remix – 2001 / Just Can’t Get Enough : Schizo Mix

CD2: Personal Jesus : Pump Mix – 1989 / World In My Eyes : Mode To Joy – 1990 / Get The Balance Right : Combination Mix – 1983 / Everything Counts : Absolut Mix – 1989 / Breathing In Fumes : Depeche Mode & Daniel Miller – 1986 / Painkiller : Kill The Pain Mix DJ Shadow Vs. Depeche Mode – 1998 / Useless : The Kruder + Dorfmeister Session – 1997 / In Your Room : The Jeep Rock Mix – 1994 / Dream On : Dave Clarke Acoustic Version – 2001 / It’s No Good : Speedy J Mix – 1997 / Master And Servant : An ON-Usound Science Fiction Dance Hall Classic – 1984 / Enjoy The Silence : Timo Maas Extended Remix – 2004

CD3: A Question Of Lust : Flood Remix – 1986 / Walking In My Shoes : Random Carpet Mix Full Length – 1993 / Are People People? : Adrian Sherwood – 1984 / World In My Eyes : Daniel Miller Mix – 1990 / I Feel Loved : Danny Tenaglia’s Labour Of Love Dub – 2001 / It’s No Good : Club 69 Future Mix – 1997 / Photographic : Rex The Dog Dubb Mix – 2004 / Little 15 : Ulrich Schnauss Remix – 2004 / Nothing : Headcleanr Rock Mix – 2004 / Lie To Me : The Pleasure Of Her Private Shame Remix By LFO – 2004 / Clean : Colder Version – 2004 / Halo : Goldfrapp Remix – 2004 / Enjoy The Silence : Reinterpreted – 2004