Music for Scumbags

The Swamp Babies, Twisted Tales Of Lust, Hate And Violence

The Swamp Babies, Twisted Tales Of Lust, Hate And Violence… And A Little Bit Of Love
Karisma Records, 2cd 2006

Under romstering i hyller en temmelig arg og bister søndag formiddag — du vet, en slik søndag formiddag på skikkelig tverke — her forleden uke, ramlet The Swamp Babies’ lille monster av et samlealbum ut. Hey!

Smekk i spiller, volum elleve. Etter ti minutter banket nabo’n tungt i veggen. For sent og fullstendig fånyttes, humøret var allerede blitt til fett glis og det resterende av denne søndag ble en vandring på blomster og kjærlighet. Sånn cirka.

The Swamp Babies tilhører den generasjon band som oppstod i den norske undergrunn mot slutten av 80–tallet, en generasjon som avfødte band i eksplosivt tempo og for første gang etablerte en stor norsk alternativscene. Størrelser som Motorpsycho, Seigmen og Turboneger har sine røtter i denne tiden, og bak de som slo virkelig stort ligger det en drøss band med høy kultstatus i inn– og utland. På en tid da det igjen begynte å bli bryet verdt å høre på musikalske bråkmakere, var denne banden fra Bergen blant landets aller beste. Deres brygg av protopunk, hardrock og garasje nedsprutet i fuzz og wah–wah var uhyre effektiv den gang da; og er sannelig like raff i dag. The Swamp Babies var muligens det nærmeste Norge kom et slags Union Carbide Productions på dette tidspunkt.The Swamp Babies ble dannet i 1987 av trioen Abs — Trond Absalonsen — (vokal), Petter Jakobsen (bass) og Ivar Bern (gitar). Etter kort tid kom Cato Langnes (gitar og keyboard) samt Espen Moe–Nilssen (trommer) med, til sammen den kvintett som i stor grad utgjorde bandets kjerne. I en periode opererte de imidlertid som sekstett — med Sven Erga (gitar) — og hadde tre gitarister til rådighet.

Gode kritikker og rykte som hardtslående liveband var dog ikke nok til å få The Swamp Babies opp fra undergrunnen

Kassetten «Only Ice Cubes Are Forever» (1987) var bandets første utgivelse, de neste årene dryppet det én utgivelse pr. år på deres egen Sick Little Label. Gode kritikker og rykte som hardtslående liveband var dog ikke nok til å få The Swamp Babies opp fra undergrunnen; omfattende selvskryt og trusler om å banke opp journalister som stilte seg kritiske bidro kanskje til at enkelte aktører i media unnlot å promotere bandet i særlig grad. På den annen side, med et motto som Music for Scumbags bør det herske liten tvil om at det lå mer enn bare ett ironisk glimt bak bandets bølleimage.

«Twisted Tales Of Lust, Hate And Violence… And A Little Bit Of Love» er ingen halvgal beskrivelse av The Swamp Babies, ei heller er album eller band noen dårlig kur for å kverke vrange dager. Her samles trettifire spor fra The Swamp Babies’ karriere mellom 1987 og 1993, med deres eneste fulle album i vinyls form, ep’er, kassetter, demoer, out–takes og liveopptak inkludert. For en stor del veldig mye av hva The Swamp Babies’ gjorde, dog med savn av kutt fra deres to første vinylutgivelser på hhv. 7″ og 12″. Hvilket er synd og skam i og med at begge disse er riktig gode.

Sutring over dét lagt til side — her er en massiv mengde iltre, soniske sumpbeibs støttet av linernote, info og korrekt harry omslag. Til lyst og glede for drittsekker fra vest til øst, sør til nord.

TRACKS

CD1: Highway Hooker / Jive Assed Broad / Raisin’ Hell / El Santo / Ride / Slavehead / Whatcha Gonna Do? / I Hate You / Psychospiritual / Beyond Love / One Silver Dollar / The Screaming Pope / I Am A Dog (demo) / Hypnotic

CD2: Jesus Down / Hypnotic / Sonic Orgasm / Evil Eyes / No Permission / Macho Cock Talk / Rock ‘n’ Roll Rabbi / Beyond Love / Mindfire / Black Heart (live) / Intro / Gone Fishing / Candybox / Kick Start Me Baby / Kung Fu Fighting / Icehole / Hand Of God / I Am A Dog / Blind Idiot Drinking God / PB Blues (live)

Produsert av Sven Erga, Cato Langnes og Yngve L. Sæthre

DISKOGRAFI

  • Only Ice Cubes Are Forever (kz, 1987)
  • The Swamp Babies EP (7″ep, 1988)
  • A Soul Suck (12″ep, 1989)
  • Scum–Bag EP (7″ep, 1990)
  • Lust In The Bloodred Dust (lp, 1991)
  • Multiple Orgasms Satisfactorily Achieved : Out–takes And Rarities (kz, 1993)
  • ABSalutt (cd, 1996)
  • Twisted Tales Of Lust, Hate And Violence… And A Little Bit Of Love (2cd, 2006)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
17. februar 2017 00:02

[…] har fått med seg Slut Machine og St. Satan. Mer enn dette trenger jeg ikke skrive her i posten, det står så greit beskrevet i denne bloggposten. Når det gjelder tilgjengelighet så finnes den ikke på den siden av bruktmarkedet jeg har […]