Miazma walks the wire

Miazma, Walk The Wire

Miazma, Walk The Wire
Gothic Music, cd/digital 2017

De aller fleste som kan tenkes å bry seg har trolig for mange år siden innfunnet seg med at det aldri igjen vil komme nytt album fra The Sisters Of Mercy. Om så allikevel mot formodning skulle skje, vil det neppe bli i ånd av de klassiske platene. Hvilket er som det er og ikke er verdt å gråte tårer over, vi har da andre artister som dekker behovet.

Blant de artister som holder arven etter The Sisters Of Mercy i hevd finner vi svenske Miazma, opprinnelig startet som duo med ståsted i techno tilbake i 1997. Siden 1999 har Miazma vært et rent soloprosjekt for Kristian Olofsson. Gjennom årene og flere album (kompilasjonen «Miazma» fra 2014 er en fin introduksjon til de tidligere platene) har Miazma dyrket rockens mørkere sider, tidvis med snitt av metal, elektronikk og industri, dog etterhvert med hovedvekt på gothic rock.

Miazmas nye plate, «Walk The Wire», er det vanskelig å komme forbi at i lange drag lyder veldig som The Sisters Of Mercy. Fra coverfoto til vokal, lydbilde og produksjon er «Walk The Wire» i påtakelig grad Eldritch & Co. et sted midtveis mellom «Floodland» og «Vision Thing». Når det er nevnt, Miazma har selvfølgelig andre influenser (f.eks. Type O Negative) enn bare søstrene og er dessuten også seg selv. Miazma har et personlig preg i de elektroniske grep og detaljer som er å høre i flere av albumets låter, som eksempelvis i de fremragende «Not For Me» og «Monster».

Miazma

«Walk The Wire» er en plate uten dødpunkter, ti velskapte og konkrete låter som alle bæres av markante riff og treffsikre refreng. Et lite aber med albumet er dog at låtene er skodd mye over samme lest. «Walk The Wire» har egentlig ingen spor som tar uventede veier eller fungerer som mellomspill, som bro, som spenningsskaper. Hvilket innebærer at albumdynamikken ikke er den aller beste, med som resultat at det et stykke inn på albumet fort kan bli kinkig å skille den ene låten fra den neste. En viss variasjon i uttrykk har «Walk The Wire» like fullt, tydeligst i så måte skiller den strikt elektroniske «Everything» seg ut. Videre tilbyr «Kallt» i kraft av svenskspråklig tekst litt andre stemninger og assosiasjoner enn det øvrige materialet.

Styrker og svakheter lagt til side; først og sist er «Walk The Wire» gjennomført solid håndverk, i alt fra låter og arrangementer til fremføring og produksjon. For en som er glad i sjangeren lar det seg vanskelig gjøre å argumentere mot den atmosfære og de kvaliteter «More Than Miles», «A Kiss Away» og «Hush» – tre personlige favoritter – favner, fordi de er jo akkurat hva vi falt for en gang for lenge siden. Dersom goth rock med røtter i ’80s og ’90s er av de ting som får hjertet ditt til å slå, vil Miazma og «Walk The Wire» med største sannsynlighet falle i smak.

TRACKS

More Than Miles / Walk The Wire / Monster / A Kiss Away / Not For Me / Everything / Far Away / Love Undercover / Hush / Kallt

Produsert av Kristian Olofsson

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments