Trax fra Roya

Roya, Trax

Roya, Trax
Self-released, 10″ep/cd-ep/digital 2016

Roya er et nytt ansikt og navn av året som holder til i Stockholm. Hun er opprinnelig fra Seattle, USA og har musikalsk erfaring både fra tidligere (uutgitte) soloprosjekt og som vokalist og bassist i lokale punkeband. Hennes musikalske etos er influert av Seattles musikkscene i det unge ’90s og den samtidige fremveksten av Riot Grrrl-bevegelsen.

Roya av i dag har dog hverken punk eller grunge på sitt musikalske program, ennskjønt minimal elektropop titt og gjerne lyder vel så punk som to skjeve grep på gitar. Synth og minimalisme i kraft av DIY, Royas egen beskrivelse forteller at vi har med ‘…electro / minimal with a melancholic theme, heavy rhythm, and hints of middle eastern melodies’ å gjøre. Det siste element, små snev av Midtøsten, kan tilskrives hennes iranske familiebakgrunn.

«Trax» ble utgitt forleden uke og er oppfølgeren til debutsingelen «Centrum» b/w «Reuters» fra april i år. For dem som hørte «Centrum» allerede i april og likte hva de hørte, er det trygt å hevde at «Trax» neppe vil skuffe. «Trax», som består av nevnte «Centrum» pluss fire nye låter, er en videreføring av singelens uttrykk i en slik grad at de fem sporene nesten smelter sammen.

Roya

Roya

Roya, Centrum

«Centrum»

Veldig stor spennvidde har «Trax» med andre ord ikke, men det sound som presenteres er av svært tiltalende art. Roya skaper sin minimale synthpop med rene linjer og subtile detaljer som tvinner seg mellom lekre melodier og over pulserende bass. Låtene løper ikke mot et utløsende refreng som mål, de oppleves mer som bruddstykker plukket ut fra en lengre strøm av toner og rytmer. Gjennom de fem spor beveger seg en uro, et mørke, som ikke er håndgripelig. Kanskje urban paranoia, fremmedgjøring, en liten alien som skrur på antenner og søker etter signaler.

Royas stemme er dessuten et moment som i markant grad bidrar til at «Trax» evner å forføre. Hennes vokal er mye som et Ladytron, bare med større repertoar. Roya synger, snakker, hvisker og klager nært innpå og som mystisk fjern, like konkret som diffus – og det alltid i perfekt takt.

«Second Take» og «Day One» høres her og nå ut som «Trax» sine beste kutt, en vidunderlig duo av elektronisk popmusikk som er litt lettere i lynne enn de øvrige tre spor. Eller kanskje like mye «Terminus» som puster så levende mellom håp og skygge. Dessuaktet er «Trax» så konsistent i stil og kvalitet at om en liker den ene låten, javel så liker en garantert også de fire andre. «Trax» er en riktig vellykket utført EP fra Roya, vi venter gjerne på flere tracks ved neste stasjon.

TRACKS

Dead Air / Second Take / Day One / Terminus / Centrum

Produsert av Roya

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments