Beggars Banquet’s arkiv

Beggars Banquet

Beggars Banquet, inkludert søsterlabelen Situation Two, er et plateselskap mange har godt forhold og ditto gode minner til. Som hjem over lang eller begrenset tid for bl.a. Associates, Bauhaus, Buffalo Tom, The Charlatans, The Cult, The Fall, Fields Of The Nephilim, Flesh For Lulu, The Go-Betweens, Loop, Gary Numan, Tindersticks og Tones On Tail, satt Beggars Banquet solide spor etter seg i gråsonen mellom alternativ / indie og kommersiell appell.

Som tilfellet er for også en rekke andre plateselskaper av type indie, befinner Beggars Banquets røtter seg i en eller flere platebutikker. Den første av disse åpnet i Earls Court, London i 1973; inspirerte av punkens kraft og holdninger tok de to grunnleggerne Martin Mills og Nick Austin skrittet ut og startet plateselskap i 1977. Første utgivelse på Beggars Banquet ble The Lurkers’ 7″ «Shadow», senere vokste selskapet til å bli blant de mest fremgangsrike av uavhengige britiske labels.

Beggars Banquet, utgangspunktet for det hele, ble i 2008 stedt til hvile som aktiv label

Med vekst og tidens gang utviklet Beggars Banquet seg til å bli et lite konglomerat av ymse labels samlet under moderskipet Beggars Group. Herunder allerede nevnte Situation Two, og videre pr. i dag 4AD, Matador, Rough Trade og XL Recordings. Dette labels Beggars Group enten står som eiere av eller fungerer som distributører for. Beggars Banquet, utgangspunktet for det hele, ble i 2008 stedt til hvile som aktiv label; artister kontraktfestet til Beggars Banquet ble overført til 4AD.

Beggars Banquets status av i dag er altså rolle som rendyrket kataloglabel, og i den forbindelse er nå nylig Beggars Archive opprettet. Beggars Archive har i oppgave å endevende backlogs, blåse støv av gamle hedersalbum, og presentere disse i delikate utgaver. Med andre ord lite nytt under solen, kun nok en aktør på markedet som vil lokke oss tilårskomne til å handle inn musikk vi allerede har i flerfoldige versjoner og formater.

Omnibus editions

De tre første batchene fra Beggars Archive kommer til høsten, med The Cult og «Love» (1985) i front ved europeisk release den 21. september. Den dato tilbyr ‘Expanded Edition’ (2cd), dog vil det allerede den 07. september være mulig å tilegne seg ‘Omnibus Edition’ (4cd i boks). Omnibus Edition er den term Beggars Archive fra nå av vil benytte som merkelapp på de virkelig forseggjorte utgavene, og det er neppe uten hensikt at de velger å lansere den dyrere versjonen av «Love» før økonomiutgaven kommer i handel.

Gary Numans «The Pleasure Principle» (1979) kommer i ’30th Anniversary Edition’ (2cd) den 21. september, med mulighet for bonus i form av «The Live EP’s» ved bestilling via riktige kanaler. Den 19. oktober er det Bauhaus’ tur, «In The Flat Field» (1980) og «Mask» (1981) serveres som hhv. 2cd / 3cd og gitt betegnelse Omnibus Editions. Også her vil det være mulig å kapre bonus, «…And Remains» samler alternative miks og dall til den som samler inn begge utgivelsene i én smekk.

Hva som videre virker å ligge helt spikret på planen for Beggars Archive, er Omnibus Editions av The Falls «The Wonderful And Frightening World Of The Fall» (1984) og «This Nation’s Saving Grace» (1985). Vage hint tyder på at saker fra The Charlatans og This Mortail Coil så vil følge.

http://archive.beggars.com/