Here Comes The Summer

The Undertones, Here comes the summer

Det er ikke stort man rekker å foreta seg i løpet av ett minutt og førtifem sekunder. Med mindre man da beskjeftiger seg innen bransjen punk- / powerpop. Da vil godt under to minutter være tilstrekkelig tid til en tre-fire vers, refreng repetert en seks-syv ganger, to-tre kjappe breaks, og jommen blir det også rom til overs for en knapp gitarsolo. Effektiv pop, hvorfor hale ut i det hele når det halve holder?

Når Derrys store sønner The Undertones nevnes, er gjerne «Teenage Kicks» hva som forbindes og fremholdes. Men The Undertones leverte knallperler i bøtter og spann etter make mal som «Teenage Kicks». Best eksemplifisert ved debutalbumet «The Undertones» (1979), gjort av fem unggutter som ett år tidligere hadde vært ganske sikre på at album var noe de ikke skulle lage. For punk hørte hjemme på 7″ og 45rpm, LP og 33rpm var saker hippies og dinosaurer bedrev.

Fjorten spor skrevet i ånd 7″ og med det resultat at «The Undertones» står som fjorten singler på strak arm

LP ble det likefullt, fjorten spor skrevet i ånd 7″ og med det resultat at «The Undertones» tår som fjorten singler på strak arm. Hvilket er ikke så rent lite dyktig, hvilket betyr at samtlige fjorten ville forsvart utgivelse som single. «Here Comes The Summer» var ett av de heldige som faktisk ble hentet ut og forfremmet til single, det i juli 1979. Det vil si; albumversjonen av «Here Comes The Summer» har aldri vært å høre via 7″. Låten ble innspilt på nytt bare få måneder etter albumslipp, i tempo hastigere og i spilletid noe lengere enn den første versjonen.

En #34 på den engelske singlelisten innebar fra pen til moderat – alt etter hva målestokk er – suksess i kommersiell henseende. Mer varig enn listeplassering der og da er den status at «Here Comes The Summer» hentes frem, år etter år, i den lyse årstid. Som prov på hvor varig den enkle formel er, hvor tidløst piker, sol, strand og 1-2-3-pop er. Selv i dag, på nær dato tredve år etter utgivelse og plassert i indre by omgitt av lavt skydekke og regn.

Årets nyutgivelse av «The Undertones» – snekret av Union Square Music / Salvo – kapsler begge versjoner av «Here Comes The Summer», samt ellers et hvelv av bonus i tillegg til det originale albumet. Go get it, din samling av punk goes pop med opphav Derry, Nord-Irland anno 1979 er ikke komplett uten.

The Undertones, «Here Comes The Summer»
– Skrevet av John O’Neill, utgitt av Sire, 7″ 1979

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments