X3/1 – Claustrofobia, John Ruth, Informatics

3_x1

Verdensveven er en gullgruve for så mangt, også for funn av uhørt, lite hørt, ute av trykk og saker aldri overført til cd. Den som leter, laster og lytter vil imidlertid erfare at det mellom hvert gullkorn ramler ned en anseelig mengde semre filer på disken; musikk hvis sting er så svakt at dets status som lite kjent er veldig fortjent.

Derfor tar vi fra nå av litt ansvar for å sortere ut hva som virkelig er verdt din båndbredde. Med jevne mellomrom og i bolker av tre på en skala fra medium ukjent til riktig obskurt og forbi.

Claustrofobia, Arrebato

Claustrofobia
Arrebato (Música Per A Vetllades D’Intriga)
Wilde Rekords, 1984

Spansk gruppering som, på dette album, bestod av trioen Pedro Burruezo, María José og Antoni Baltar. Sammen trakterer de en rekke spilledåser og skaper en fascinerende schizofren plate som kapsler pop, postpunk, minimal synth og skrudd flamenco i slow motion. Noe er studio, noe er live, og som (mini)album henger «Arrebato» overhodet ikke sammen; flotte enkeltlåter er imidlertid alle syv.

Claustrofobia slapp senere fire album i perioden 1986 til 1992, samtlige sporløse utenfor Spania. Claustrofobia / Burruezo virker fortsatt – med forbehold grunnet veike evner mht. forståelse av spansk – å være aktive på konsertfronten.

– Claustrofobia, Arrebato

John Ruth, I Am A Model

John Ruth
I Am A Model
Twenty-Two Records, 1981/82

Her er et navn det kan være vanskelig å spore info om, straks enklere blir det om man heller forsøker John Ruskan som hint. Amerikanske Ruth / Ruskan har utgitt flere plater og bøker, «I Am A Model» er imidlertid hans eneste utgivelse stemplet ‘Ruth’. Hvilket har gitt forvirring for mange og skapt det inntrykk at «I Am A Model» var mannens eneste verk.

Ruth / Ruskan holder grep om gitar, bass, synth, perkusjon og vokal, «I Am A Model» er med andre ord et realt soloprosjekt og det med imponerende fylde som resultat. Mørk, elegant og særs stemningsmettet elektropop / new wave på seig puls, groove så vel som vokal gir dessuten tydelige nikk i retning Talking Heads. «I Am A Model» er et virkelig funn.

– John Ruth, I Am A Model

Informatics, Dezinformatsiya

Informatics
Dezinformatsiya
Au Go Go, 1982

Informatics var en australsk kvartett / kvintett som etterlot seg kun en håndfull låter. «Dezinformatsiya» var debuten, fire kutt på 7″, i 1985 ble denne nyutgitt på 12″ under tittelen «Accidents In Paradise». Og det var egentlig det hele, til en retrospektiv CDr – «In The Garden Of Euterpe 02» (2002) – så dagens lys og samlet inn andre titler fra Informatics’ demoarkiv.

Den smale produksjon til tross, Informatics’ minimalistiske synthpop kaprer stadig anerkjennelse. «Dezinformatsiya» / «Accidents In Paradise» blir, innenfor de mest medvitende hoder blant synth-disipler, aktet som legendariske utgivelser.

– Informatics, Dezinformatsiya

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments