The Working Model

Boytronic, The Working Model Mercury, lp 1983

Boytronic, The Working Model
Mercury, lp 1983

Kapitän Sehnsucht er et tiltalende navn for en gruppering fra den tyske synthskole, men neppe et spesielt snappy navn i salgsøyemed. Hvilket gjorde sitt til at Kapitän Sehnsucht ble til Boytronic da trioen droppet tyske tekster til fordel for engelske.

Nettopp navneskiftet til Boytronic ble noe av en vanskjebne, for det gikk til i samarbeid med et plateselskap som hadde klare oppfatninger om hvilket band Boytronic skulle være. Etter to album, «The Working Model» og «The Continental» (1985), kapret Mercury rettighetene til bandnavnet, tuppet grunnleggerne Holger Wobker og Peter Sawatzki, og opprettet en ny besetning (denne inkluderte Hayo Panarinfo, senere U96) som eksisterte frem til 1995.

Temmelig surt, får en vel si, å bli frarøvet sitt eget band. Fra 2002 av og frem har imidlertid Wobker gjenerobret Boytronic, satt en tykk strek over perioden som ‘Fake Band’, lansert flere album og linket dagens utgave tilbake til det originale Boytronic. Ditto surt musikalsk hørt, for Boytronics to første album vitner om visjon i omløp mens det er minimalt av interesse å finne på utgivelsene i årene mellom 1986 og 1995.

Standhaftig und monoton beat uten at denne går på bekostning av evne til arrangementsmessig variasjon

«The Working Model» er et riktig fint stykke fengende synthpop, plassert sånn medium mellom tidlig Depeche Mode, samtidens Alphaville, og den typisk eurokontinentale klang. Ikke avansert, på noe sett, bare et knippe spontane låter tilført de korrekte triks samt en veldreid produksjon. Fyldig lyd, standhaftig und monoton beat uten at denne går på bekostning av evne til arrangementsmessig variasjon av de i utgangspunktet ganske enkle komposisjonene, og tendensen til instrumentale passasjer, bidrar til at deler av platen blir pop som klekket for klubb. Heftige «Red Chips» er det klareste eksemplet på sistnevnte.

«You», Boytronics gjennombrudd, «Luna Square» (wünderbar!), «Diamonds And Loving Arms» – Alphaville? – , den, til dette album å være, mørkere «You’re The One Who Stays», og «My Baby Lost It’s Way», bærer alle stempel som potensielle favoritter på et jevnt besatt album. Mellometappen av «My Baby Lost It’s Way» peker forresten frem mot den langt senere scene av melodiøs trance, ikke bare peker; her sverges det kraftig på at dette temaet har blitt samplet av en spacetrance’r eller to.

Albumet ble nyutgitt som «The Working Model (Reverse)» av Strange Way Records i 2003, med remikser og uutgitte kutt hektet på. Trolig vel verdt en investering, for «The Working Model» presenterer seg som en attråverdig tittel innen seksjonen kontinental synthpop.

TRACKS

Recycled / Luna Square / Diamonds And Loving Arms / Red Chips / You / (I Want To Live) In Harmony / My Baby Lost It’s Way / You’re The One Who Stays / At Last

Produsert av Herbert Böhme