In dieser Stadt

Hildegard Knef
Hildegard Knef, Berlin 1947

Om en artist først skal knyttes til og huskes for en coverversjon, er det kanskje en fordel at målgruppen ikke har et nært forhold til originalutgaven. Å huskes som ‘det bandet som gjorde en cover av «Stairway To Heaven»‘, er ingen god byrde å bære. Da straks langt bedre om originalen er av obskur karakter. Så som The Cuts «In Dieser Stadt».

For den rette generasjon, og da ikke minst den tysktalende, er «In Dieser Stadt» ingen obskuritet, men som singlevalg tatt av unge, moderne anno 1981 er den ikke noe selvfølgelig trekk. Hildegard Knef — et navn hvis klang kanskje bringer tankene i retning tyrol og jodle, hvilket overhodet ikke samstemmer med virkeligheten — fremførte originalen (skrevet av Charly Niessen, østerriker født i Wien) i 1965; et ekko av røykfull chanson ved en fortauskafé i etterkrigstidens Europa.

The Cut fanget opp låten takket være deres tyske vokalist Volker Zibell, som fra barndom av hadde gode minner knyttet til den. Zibell hadde dog hverken sangen eller teksten tilgjengelig, så i de fjerne dager lenge før internett måtte et eksemplar spesialimporteres ved hjelp av den da allestedsnærværende platemogulen Arne Bendiksen. Låten var fullstendig ukjent for de øvrige bandmedlemmene, og som det ble uttrykt til Willy B. i boken «Norge i Rock, Beat & Blues — 1971–1983»:

Jeg tror ikke det tok mer enn et par måneder fra vi første gang hørte plata til vi spilte den på TV. – Torgrim Eggen

The Cut, In Dieser Stadt

«In Dieser Stadt» – Front / Back

The Cut klarte å beholde mye av låtens opprinnelige stemning samtidig som de svøpte den i tidsriktig, elektronisk new wave. Utgitt som selvstendig single mellom bandets to album — «Shadow Talks» (1981) og «Silent Movies» (1982) — , ble den The Cuts største kommersielle suksess. Rundt tretusen eksemplarer ble solgt i Norge, utgivelse i Skandinavia for øvrig, Tyskland og Be–Ne–Lux genererte hyppig radiospilling og la grunnlaget for at også de to albumene ble utgitt i disse landene.

«In Dieser Stadt» ble inkludert på de europeiske pressingene av «Shadow Talks», her hjemme ble singelen ikke innlemmet som del av albumet før nyutgivelsen på cd i 1989. Singelen eksisterer for øvrig i to versjoner, hvor den norske, opprinnelige, har «Ships» som b–side. Den tyske utgaven, lansert av Ultraphone, har «The Crowd» på b–siden. «In Dieser Stadt» ble i 1981 også utgitt på Musikkavisen Puls’ samlealbum «Blodige Strenger». Vinteren 2008 ble nye generasjoner presentert for The Cut og «In Dieser Stadt» i og med inkludering av låten på soundtracket til «Mannen Som Elsket Yngve».

The Cut, «In Dieser Stadt»
– Skrevet av Charly Niessen, utgitt av Sensible Sound, 7″ 1981

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments