Norge i Rock, Beat & Blues

Willy B., Norge I Rock, Beat & Blues

Willy B., Norge I Rock, Beat & Blues – 1971-1983
Erik Sandberg AS, 160s., 1984

Om Willy B. er det å si at han er å regne som en ekte hederskar i norsk rocks bakgater og kjellere. Som forfatter av bøker, skribent i rockaviser og fanziner, tegner av stamtrær, gitarist i Crawdaddy Simone og The Willy B. Guitar Review, innehaver av landets trolig største samling konsertposters, og ganske sikkert mye annet, har Willy B. bidratt til å berike norsk rock og tilstøtende kulturformer gjennom mange år.

«Norge I Rock, Beat & Blues» består av to bøker, én for perioden 1955-1970 og én for perioden 1971-1983. Innenfor disse siders snevre rammer er det derfor del 2 som har størst interesse. En periode fra 1971-1983 kan synes å indikere at det ikke er så mye å gripe fatt i for den dypt konsentrerte 80-tallist, men det er på ingen måte tilfellet.

Boken har to hovedinndelinger, tidsepoken 1971-1978 er titulert ‘Norge i dødt, trist og grått (stort sett!)’ og vier størst plass til Popol Vuh, Prudence, Ruphus og Jonas Fjeld. Epoken 1978-1982 – ‘Norsk rocks andre gullalder’ – tildeles imidlertid flere sider og oppslag, naturlig nok da dette er å regne som en periode med høy aktivitet på den norske rockscenen.

Stamtrær inkluderer innenfor denne perioden The Cut, Nøkken, Veslefrikk og Betong Hysteria

Innenfor årene 1978-1982 er det gjort plass til omfattende intervjuer med Sverre Knutsen (The Aller Værste!), Torgrim Eggen (The Cut), Kalle Storm Andersen (intet band fra Halden uten den mannen), Garden Of Delight, Marius Müller og Knut Reiersrud. Sentrale og mindre sentrale band fra samme tidsepoke er viet kortfattede biografier. Forfatterens uvurderlige stamtrær inkluderer innenfor denne perioden The Cut, Nøkken, Veslefrikk og Betong Hysteria samt – ikke minst – new wave-/punktrær for Stavanger, Halden, Trondheim og Oslo.

Ung Pike Forsvunnet

Ung Pike Forsvunnet

Ønsket om større, flere og bredere melder seg selvsagt i møte med begge periodene. Totalt sett er likevel mengden informasjon, og dens etterrettelighet, høy og god med tanke på beskjedne etthundreogseksti sider – det er i det hele tatt pakket inn en imponerende mengde data og historikk på disse sidene.

Intervjuer med radiopersonligheter som Harald Are Lund og Svein Erik Børja

Foruten band og artister rommer boken intervjuer med radiopersonligheter som Harald Are Lund og Svein Erik Børja, en gjennomgang av norsk musikkpresse, og oversikt over pop- og rockprogrammer i NRK radio og tv. Avslutningsvis ligger en omfattende diskografi over norske rockutgivelser fra 1958 til 1983, samt et subjektivt plukk milepæler i norsk rocks historie. Det hele er gjennomillustrert – i svart/hvitt – med fotografier, plateomslag, magasinforsider og posters.

«Norge I Rock, Beat & Blues» lagerføres fortsatt i nye opplag av bokforhandlere med respekt for seg selv, dessuten befinner bøkene seg i hyllene hos biblioteker fra sør til nord. Det er et verk av absolutt nødvendighet for alle som har interesse av norsk rock, og er, dessverre, i skrivende stund uten konkurranse fra tilsvarende norske utgivelser. For øvrig er det fortsatt noen av oss som lever i håpet om et mulig bind tre og kanskje fire; og dersom det har seg slik at Willy B. ikke strekker til – er det da virkelig ingen andre som føler seg kallet?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments