Alvor, blodig alvor

Blodig Alvor
Na Na Na Na Na

Det er snart tredve år siden fire purunge punkpjokker plasket vannet for første gang, og det er eksakt tyve år siden alvoret gikk opp for det ganske land. I disse dager er det for mange av oss på en prikk tyve år siden vi første gang snurret «Blodig Alvor Na Na Na Na Na». Vi er mange som husker det som om det var i går.

Det var ingen liten opplevelse, for med ett hadde vi fått et band som virkelig leverte hva andre bare lovte. «Blodig Alvor Na Na Na Na Na» torpederte den tradisjonelle trønderrocken – rett nok på bokmål, men pyttsann – tilbake til bygdelokalet og viste at det var mulig å skape røff men samtidig høyst salgbar norskspråklig rock full av egenart. «Blodig Alvor Na Na Na Na Na» er et av norsk rocks viktigste album, startskuddet for ny bevissthet og ny gullalder.

Ti år skulle det ta for å komme så langt; ti år med opsternasig lurveleven og sanger om AG-3, å føle sæ rar og å ikke vite faen. Kuler treffer muligens aldri riktig, men Wannskrækk traff ganske ofte rett så riktig. Uten at andre enn et mindretall tok notis, noe som til sist ble trøttsomt for et Wannskrækk som visste at de fortjente bedre.

Wannskrækk ble til DumDum Boys i 1985 og sang nye og litt snillere sanger om sorgenfri og bapshuari

Ekspander eller dø; Wannskrækk ble til DumDum Boys i 1985 og sang nye og litt snillere sanger om sorgenfri og bapshuari. Først da, sånn rundt 1986/87, fikk de store plateselskapene ferten i hva som foregikk. DumDum Boys ble gjenstand for noe så sjeldent som en brutal budrunde selskapene imellom; CBS ble vinnerne med den begrunnelse at ‘skulle vi først selge oss, kunne vi like godt gjøre det til de aller største’. Utsagnet forteller at DumDum Boys på dette tidspunkt fortsatt var sine røtter i norsk punk svært bevisste.

CBS, som holdt hånd om de tre første albumene, angret seg neppe en dag; fra 1988 og årene frem gikk det kun én kurs for DumDum Boys. Opp og rakt opp. Senere noe ned og av og til i dvale, slik det sømmer seg for veteraner veltet i rockens både gode og mindre gode myteforestillinger. Med «Gravitasjon» og 2006 gjorde DumDum Boys et dundrende salgsmessig comeback, og feide med det vekk enhver tvil vedrørende bandets status som en av de ytterst få virkelige institusjoner i norsk rock.

DumDum Boys, igjen tilbake som kvartett etter Atle Karlsens farvel på tampen av fjoråret, er klare for nye runder i 2008. Som DumDum Boys selv formulerer det:

Som noen sikkert har fått med seg har DDB vært en runde i studio, og det viste seg å være så kick at vi fikk lyst til å reise litt til både by og land og strand for å teste ut litt nytt og harve over noe gammelt.

Følgende festivaljobber er bekreftet til sommeren:

  • Torsdag 10. juli Kvinesdal, Norway Rock Festival
  • Fredag 11. juli Vikedal, Vikedal Roots Music Festival
  • Torsdag 17. juli Tromsø, Buktafestivalen
  • Fredag 18. juli Mo i Rana, Vikafestivalen
  • Torsdag 24. juli Langesund, Wrightegården
  • Fredag 25. juli Arendal, Canal Street
  • Fredag 22. august Drammen, Elvefestivalen
  • Lørdag 23. august Trondheim, Pstereo

Over sommeren vender bandet inn i studio igjen, med litt flaks får vi kanskje album innen 2008 tikker ut. Hold et øye med dem via www.dumdumboys.no.