Live Aid

Live Aid

Diverse Artister, Live Aid
Warner Music Vision, 4dvd 2004

Live Aid var aldri tiltenkt utgivelse for salg, verken i vhs- eller dvdformat. Allerede fra første stund var Bob Geldof klar på det punktet at Live Aid best ville huskes dersom opptakene fra den 13. juli 1985 ble stedt til hvile og ikke gjort tilgjengelige i etterkant.

Det omfattende arbeidet med eventuell juridisk tillatelse fra alle medvirkende artister spilte trolig også en rolle for et slikt standpunkt, men tanken om at ånden etter Live Aid ville leve bedre dersom publikum ikke hadde annet enn minnene om dagen å forholde seg til, var trolig riktig.

Opptak av Live Aid eksisterte likevel gjennom privatpersoners videoopptak av tv-sendingen, men disse representerte ikke noe problem for The Band Aid Trust inntil kopier ble lagt ut for salg på internett. Geldof reagerte med sinne på at stadig flere beriket seg på dårlige opptak av en begivenhet som var ment å hjelpe fattige, den logiske konsekvens ble derfor å samle en utgivelse hvis inntekter skulle gå til veldedighet.

Ettersom Geldof hadde beordret at opptakene ikke skulle benyttes ved senere anledninger, viste det seg fort at det ikke ville være mulig å sette sammen den komplette konserten. Opptakene fra Wembley Stadion, London var rett nok tatt vare på av BBC, men disse var ikke komplette og dessuten i relativt dårlig forfatning. Utgangspunktet var imidlertid mer enn bra nok til at det ikke bød på noen vansker å klippe sammen og stramme opp en betydelig del av det som foregikk på Wembley.

Da var det straks verre med materialet fra JFK Stadion, Philadelphia, hvor produsentene fulgte Geldofs ordre og slettet opptakene for fremtidig bruk. Heldigvis viste det seg at MTV satt på en mengde opptak fra dagen, rotete og ukatalogiserte opptak sammenblandet med reklame og MTVs egne studioopptak. Delen fra JFK Stadion er med andre ord lappet sammen med utgangspunkt i en kaotisk rotekasse.

Mer enn som en gjenopplevelse av showet og tv-programmet, blir Live Aid på dvd derfor en rekke konsertopptak uten 100% sammenheng

Disse omstendighetene forklarer hvorfor Live Aid i dvdformat fremstår som en noe annerledes opplevelse enn hva tilfellet var ved tv-overføringen i 1985. Mange artister er ikke representert med alle låtene de spilte, noen artister mangler, videoopptakene over storskjerm er utelatt, og introduksjonene til de forskjellige artistene er stort sett fraværende. Sistnevnte er ikke minst påtakelig ved opptakene fra Wembley, hvor artistene avløser hverandre uten presentasjon eller mellomspill. Dette er noe bedre på opptakene fra JFK, hvor navn som Jack Nicholson og Chevy Chase er synlige og bidrar til å gjenskape minnene om tv-overføringen slik den var. Mer enn som en gjenopplevelse av showet og tv-programmet, blir Live Aid på dvd derfor en rekke konsertopptak uten 100% sammenheng. Det er synd, men det er slik det nødvendigvis må bli når utgangspunktet var som det var.

Live Aid

Live Aid, JFK Stadium, Philadelphia, US

Med hensyn til antall store artister samlet på et brett er det fortsatt ingen begivenhet som kan måle seg med Live Aid, noe disse 4 dvd’ene til tross for sine mangler viser. Kvalitetene på det som foregår er imidlertid av varierende art, noe som er forståelig når band og artister blir tildelt femten til tyve hektiske minutter i et kompakt tidsskjema. En rekke artister gjør opptredner som nok ligger langt under deres vanlige standard, men kun den ekstremt perfeksjonistiske arkivaren Jimmy Page valgte å trekke opptak fra utgivelsen på grunn av en opptreden som han følte lå langt under det akseptable. Til Pages forsvar skal det si at han og Robert Plant donerte penger som kompensasjon, men det fremstår likevel noe underlig at det ikke var mulig å slakke kvalitetskontrollen ett hakk akkurat i denne sammenheng.

En lang drøm med en uendelig rad av større eller mindre favoritter som man sjelden eller aldri så på norske tv-skjermer

Den variable kvaliteten var mindre synlig og hørbar i 1985, den gang var dagen en lang drøm med en uendelig rad av større eller mindre favoritter som man sjelden eller aldri så på norske tv-skjermer, enn ved dagens gjensyn, men til tross for det så er det morsomt å se disse opptakene om igjen. Enkelte store øyeblikk finnes i rettferdighetens navn også, U2s fremføring av «Bad» er historisk, Stings stille grep om «Roxanne» er flott, David Bowie gjør en solid «Heroes», Eric Clapton gjør et fint sett og Queen lager et mer enn godkjent show.

Alle har nok sine spesielle kjæledegger som det er ekstra morsomt å se igjen, for egen del gjelder det først og fremst Simple Minds, Duran Duran, Ultravox, Howard Jones og Madonna. Felles for alle disse er at de ikke imponerer. Simple Minds, Duran Duran og Howard Jones leverer godkjent, mens Ultravox og Madonna tidvis låter skrekkelig. Det gjør dog ingenting så lenge hovedstasen ligger i det å bare se disse opptrednene igjen for første gang på nærmere tyve år.

Som en ren musikalsk opplevelse er ikke Live Aid det kvalitetsmessig største man kan oppleve, og som en ren nostalgitrip til 13. juli 1985 kommer utgivelsen noe til kort. Men det overskygger ikke at Live Aid er en begivenhet og en utgivelse som hører hjemme hos enhver med den ringeste interesse for musikkhistorie.

TRACKS

DVD1: Prequel – BBC Television News Report / Band Aid Video – Do They Know It’s Christmas? / USA For Africa Video – We Are The World / Coldstream Guards – Royal Salute / Status Quo – Rockin’ All Over The World / Status Quo – Caroline / The Style Council – Internationalists / The Style Council – Walls Come Tumbling Down / The Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays / The Boomtown Rats – Drag Me Down / Adam Ant – Vive Le Rock / Ultravox – Dancing With Tears In My Eyes / Ultravox – Vienna / Spandau Ballet – Only When You Leave / Spandau Ballet – True / Elvis Costello – All You Need Is Love / Nik Kershaw – Wouldn’t It Be Good / Sade – Your Love Is King / Sting – Roxanne / Phil Collins – Against All Odds / Sting / Phil Collins – Every Breath You Take / Howard Jones – Hide And Seek / Bryan Ferry – Slave To Love / Bryan Ferry – Jealous Guy / Paul Young – Do They Know It’s Christmas? / Paul Young – Come Back And Stay / Paul Young – Every Time You Go Away / Paul Young / Alison Moyet – That’s The Way Love Is / Bryan Adams – Kids Wanna Rock / Bryan Adams – Summer Of ’69 / U2 – Sunday Bloody Sunday / U2 – Bad

DVD2: The Beach Boys – Wouldn’t It Be Nice / The Beach Boys – Good Vibrations / The Beach Boys – Surfin’ USA / Dire Straits / Sting – Money For Nothing / Dire Straits – Sultans Of Swing / George Thorogood / Albert Collins – Madison Blues / Queen – Bohemian Rhapsody / Queen – Radio Ga Ga / Queen – Hammer To Fall / Queen – Crazy Little Thing Called Love / Queen – We Will Rock You / Queen – We Are The Champions / Simple Minds – Ghost Dancing / Simple Minds – (Don’t You) Forget About Me / David Bowie – TVC15 / David Bowie – Rebel Rebel / David Bowie – Modern Love / David Bowie – Heroes / CBC Ethiopian Famine Film / Joan Baez – Amazing Grace / The Pretenders – Stop Your Sobbing / The Pretenders – Chain Gang / The Pretenders – Middle Of The Road / The Who – Love Reign O’er Me / The Who – Won’t Get Fooled Again / Kenny Loggins – Footloose / Elton John – Bennie And The Jets / Elton John – Rocket Man / Elton John / Kiki Dee – Don’t Go Breaking My Heart / Elton John / George Michael – Don’t Let The Sun Go Down On Me

DVD3: Madonna – Holiday / Madonna – Into The Groove / Freddie Mercury / Brian May – Is This The World We Created? / Paul McCartney – Let It Be / Band Aid Finale – Do They Know It’s Christmas? / Tom Petty And The Heartbreakers – American Girl / Tom Petty And The Heartbreakers – Refugee / Black Sabbath – Paranoid / REO Speedwagon – Can’t Fight This Feeling / REO Speedwagon – Roll With The Changes / Crosby Stills & Nash – Teach Your Children / Judas Priest – Living After Midnight / Judas Priest – Green Manalishi / The Cars – Just What I Needed / The Cars – Heartbreak City / Neil Young – The Needle And The Damage Done / Neil Young – Nothing Is Perfect (In God’s Perfect Plan) / Thompson Twins / Steve Stevens / Madonna / Nile Rodgers – Revolution / Eric Clapton – White Room / Eric Clapton – She’s Waiting / Eric Clapton – Layla / Phil Collins – In The Air Tonight / Duran Duran – Union Of The Snake / Duran Duran – Save A Prayer / Duran Duran – The Reflex / Patti LaBelle – Imagine / Patti LaBelle – Forever Young

DVD4: Hall & Oates – Maneater / Hall & Oates / Eddie Kendricks – Get Ready (Cos Here I Come) / Hall & Oates / Eddie Kendricks / David Ruffin – Ain’t Too Proud To Beg / Hall & Oates / Eddie Kendricks / David Ruffin – My Girl / Mick Jagger – Just Another Night / Mick Jagger – Miss You / Mick Jagger / Tina Turner – State Of Shock / Mick Jagger / Tina Turner – It’s Only Rock ‘n’ Roll / Bob Dylan / Keith Richards / Ron Wood – Blowing In The Wind / USA For Africa Finale – We Are The World / INXS – What You Need / INXS – Don’t Change / B.B. King – Why I Sing The Blues / B.B. King – Don’t Answer The Door / B.B. King – Rock Me Baby / Ashford & Simpson / Teddy Pendergrass – Reach Out And Touch / Run DMC – King Of Rock / Cliff Richard – A World Of Difference / Overseas Contributors – Diverse artister (bl.a. All Of Us) / David Bowie / Mick Jagger Video – Dancing In The Streets / Documentary – Food And Trucks And Rock ‘n’ Roll