Downers er UpTown

Downers, UpTown

Downers, UpTown
Temptation Department, cd-ep/digital 2017

Downers var en av i alt tre – hvorav de øvrige var Clockwork Orange og Horsemen – grupperinger i årene cirka 1984-88 hvor vokalist, musiker og produsent Tor Dybdahl gjorde seg bemerket. Det ble i sin tid bare en single fra hver av de tre, men mye mer ble skrevet / spilt inn og Dybdahl har i de senere år utgitt samlinger med eldre materiale.

Helt nyskrevne låter fra noen av Dybdahls prosjekter har det imidlertid ikke vært så mange av, om vi ser vekk fra singelen «Storm» fra 2015 som ble utgitt under Tor Dybdahls eget navn, men det får vi nå med EP’en «UpTown». Downers var (evt. er) Tor Dybdahl og Geir Sinding, hvis single «December Rain» (1985) og dennes tre låter er verdt å huske. På tampen av 1980-tallet var det over og ut, Dybdahl og Sinding mistet all kontakt, livet gikk videre for hver på sin kant.

Først vinteren 2016 traff Dybdahl og Sinding hverandre igjen, ved pur tilfeldighet på en gate i Sveits. Møtet førte til at de to dro til Paris og der spilte inn skisser og bruddstykker av melodier som Sinding lenge hadde gått med i hodet. Hjemme i Oslo bearbeidet Dybdahl utkastene til han satt igjen med tre nye låter, disse tre samt to nyinnspillinger er altså hva som utgjør «UpTown». Med det har vi Downers sin første utgivelse på trettito år, og kan dét ha noe for seg mon tro?

Downers

Downers, 2016

De første sekunder av «The Hippie Highway» skaper rynker og tvil, for i de sekunder fremstår Downers som en forsoffen pub entertainer med backing på boks. Virkelig ikke bra. Det blir dog bedre, «The Hippie Highway» har sine kvaliteter og flyter på et vuggende refreng som etter noen runder kommer til sin rett. Vi snakker sofistikert pop for de godt voksne, en linje som også følges i tittelkuttet. Helt storartet blir de aldri, «The Hippie Highway» og «UpTown», men de er begge trivelige låter som får god drahjelp av fin koring fra Maria Dybdahl og Leona Dybdahl.

«Business As Usual» er den i mine ører desidert mest tiltalende av de tre nyskrevne låtene, liflig melodiøs synthpop som i tekst og fatal stemning fremstår som tilnærmet original Downers fra tredve år tilbake. «Suburban Life» – nyinnspilling av et eldre og tidligere uutgitt (?) spor – er ditto god popmuzik med de vemodige vibrasjoner som alltid har vært et kjennetegn ved Dybdahl sin produksjon. Dessuten noteres et pluss for den lille flørt med psych og farfisa som «Suburban Life» gjør. Nyinnspillingen av «Two Bicycles In Summertime» (opprinnelig utgitt på singelen «December Rain» i 1985) er riktig heldig, i ‘Version 2017’ er «Two Bicycles In Summertime» blitt heftigere og større enn i sin originale form. Puls, boblende energi og kor av de to kvinnelige blad Dybdahl forvandler «Two Bicycles In Summertime» fra elegant synthpop til dansbar new wave.

Om massene vil ta noe særlig notis av en ny utgivelse fra Downers er vel heller tvilsomt, men for alle som husker Downers, tilstøtende band og Temptation Records med glede, er «UpTown» en EP å sette pris på. «UpTown» i format CD kan kjøpes hos The Temptation Department .

TRACKS

The Hippie Highway / UpTown / Suburban Life / Business As Usual / Two Bicycles In Summertime (2017 Version)

Produsert av Tor Dybdahl

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments