Florian forlater Kraftwerk

Kraftwerk

Med Florian Schneiders farvel til Kraftwerk, opphører et førti år langt kompaniskap med Ralf Hütter. De møttes som studenter i Düsseldorf på sent 60-tall og gjorde i 1970 sine første kling og klang som duoen Kraftwerk. Det unge Kraftwerk var disse to, først i 1975 ble den klassiske kvartetten Hütter – Schneider – Bartos – Flür etablert.

Wolfgang Flür og Karl Bartos forlot Kraftwerk i hhv. 1987 og 1991, hvilket med Schneiders avgang innebærer at Hütter står tilbake som eneste medlem fra bandets store epoke. Både Flür og Bartos sluttet i frustrasjon over det sakte produksjonstempoet Kraftwerk inntok etter 1981. «Electric Café» (1986) og «Tour De France Soundtracks» (2003) er de eneste nye studioalbum siden 1981, sistnevnte bygger endog store deler av materialet på den tidligere singelen «Tour De France» (1983).

Årsaken for Schneiders avgjørelse er ikke kjent, men det forventes at han vil gi seg i kast med eget prosjekt og da muligens utgi musikk i noe hyppigere takt enn hva tilfellet har vært for de siste femogtyve år av Kraftwerks historie.

Om det fortsatt går lenge mellom nytt fra Kraftwerk; de har i det nye årtusen blitt forholdsvis aktive på konsertfronten. I mars er Kraftwerk på reise i Sør- og Mellom-Amerika sammen med Radiohead, foruten Hütter blir besetningen Fritz Hilpert og Henning Schmitz (de ‘to nye’, som begge har hengt med siden 1991) samt Stefan Pfaffe, en videotekniker for Kraftwerk som nå skritter opp på scenen. For Kraftwerk må være fire, færre eller flere ville blitt fryktelig feil.