Smalltown Boy

Bronski Beat, The Age Of Consent

Bronski Beat, The Age Of Consent
London, lp 1984
Omtale basert på reissue, London, cd 1996

«Sing if you’re glad to be gay», oppfordret Tom Robinson i 1976. Det var den gang en forholdsvis vågal gest. Åtte år senere erobret trioen Bronski Beat de britiske hitlistene med et album som utvilsomt var et homopolitisk manifest, og det uten at så mange ble verken arge eller sjokkerte. Noe hadde, tross alt, endret seg til det bedre i årene fra ’76 til ’84.

På papiret var imidlertid fortsatt mye uendret, hvilket albumets tittel henspeiler til. I 1984 var lavalderen for seksuelt samkvem mellom menn 21 år i England, mot 16 år for heterofile og mellom kvinner. En diskriminering Bronski Beat ikke ville tolerere og i klare ord sang mot. Vokalist Jimmy Sommerville har i ettertid beklaget seg over at den rolle og betydning Bronski Beat – og ikke minst albumet «The Age Of Consent» – hadde for datidens unge homofile, blir ignorert eller uteglemt når pophistorien skrives.

Sår, vakker og høyenergisk synth-disco-pop frontet av Sommervilles eksepsjonelle falsett

Mye mulig har han rett i dét, men det bør være en trøst for ham å vite at dette nok mest av alt skyldes albumets musikalske kvaliteter. «The Age Of Consent» er ikke gravalvorlig, agitatorisk knyttneve; det er poplykke som fanger også oss som ikke sogner til den skjeve side. Sår, vakker og høyenergisk synth-disco-pop frontet av Sommervilles eksepsjonelle falsett. Som i all god pop, blir da tekst eller budskap underordnet.

Den som erindrer «Smalltown Boy» og dens video – hvilket strengt tatt alle gjør / bør gjøre (og den som ikke blir grepet har trolig hjerte av sement) – vet hvor landet ligger. «The Age Of Consent» som helhet spinner rundt tilsvarende spenning mellom sårhet og dansegulv.

Det være seg i form av en hyper «Why?», swing rundt Gerswhins «It Ain’t Necessarily So», dampende hete «Heatwave», dunderdisco med Moroders / Summers «I Feel Love», eller svalere soulskjær i «Love And Money». Det skal dårlig lyttes for å høre svake øyeblikk, har du ikke gitt «The Age Of Consent» en spinn de siste tyve år skal du vite at det fortjener litt flittigere oppmerksomhet.

Sommerville stakk fra skuta, og over til The Communards, etter dette deres første album, noe som ikke hindret Bronski Beats videre eksistens men som langt på vei punkterte deres peak. «Truthdare Doubledare» (1986) har sine venner, dog står «The Age Of Consent» som Bronski Beats suverene øyeblikk.

TRACKS

Why? / Ain’t Necessarily So / Screaming / No More War / Love And Money / Smalltown Boy / Heatwave / Junk / Need A Man Bluesv I Feel Love / Johnny Remember Me + BONUS: I Feel Love (medley) / Run From Love (remix) / Hard Rain (remix) / Memories / Puit D’Amour / Heatwave (remix)

Produsert av Mike Thorne