Stereo-Typical

The Specials, Stereo-Typical

The Specials, Stereo-Typical – A’s, B’s And Rarities
2 Tone / EMI, 3cd 2000

Jerry Dammers og hans The Specials / Special AKA var selve fundamentet for hele den britiske ska-bevegelsen som oppstod på slutten av 70-tallet. Ikke bare i kraft av det musikalske, men også som grunnleggere av det helt sentrale plateselskapet 2 Tone samt i utforming av ska’ens image og politiske bevissthet.

2 Tones karakteristiske sjakkrutede omslag og figuren Walt Jabsco (den tegnede ‘2 Tone mannen’) har siden blitt utført i utallige varianter på utallige utgivelser av internasjonale ska-band, og står den dag i dag som kjennetegn nummer én for ska-utgivelser.

Den viktigste årsak til The Specials’ fortsatte posisjon er dog det faktum at de var helt i tet også musikalsk. «Stereo-Typical, A’s, B’s And Rarities» samler hver tone The Specials / Special AKA lanserte i single- og ep-format, a-sider, b-sider og alternative / forlengede versjoner.

Du får alt og kan egentlig bare beklage deg over at det muligens blir for mye

Cd en + to løper kronologisk gjennom katalogen fra 1979 til 1984, mens cd tre tar hånd om maxiutgavene. Kritikk av låtseleksjon faller derfor i dette samletilfellet på egen urimelighet; du får alt og kan egentlig bare beklage deg over at det muligens blir for mye. Cd tre og flere av b-sidene henvender seg nok mer til den dediserte tilhenger enn den tilfeldige lytter, men lite eller ingenting av det som befinner seg på de tre cd’ene fortjener status som unyttig eller kjedelig.

Den enkle og slanke «The Singles» (1991) er et godt alternativ for de som føler at 46 spor og drøye 3 timer blir vel mektig, men når rikets dominerende platekjede pr. dags dato lagerfører «Stereo-Typical, A’s, B’s And Rarities» til Nice Price kan du like gjerne plukke boksen og ta med den bonus som denne gir. Flott booklet medfølger dessuten.

TRACKS

CD1: Gangsters / A Message To You Rudy / Nite Klub / Too Much Too Young / Guns Of Navarone / Skinhead Symphony / Rat Race / Rude Boys Outa Jail / Stereotype / International Jet Set / Do Nothing / Maggie’s Farm / Braggin’ And Tryin’ Not To Lie / Rude Boys Outa Jail (version) / Ghost Town / Why? / Friday Night, Saturday Morning / Concrete Jungle (live) / Racquel

CD2: The Boiler / Theme From The Boiler / Jungle Music / Rasta Call You / Easter Island / War Crimes (The Crime Remains The Same) / Version / Racist Friend / Bright Lights / Nelson Mandela / Break Down The Door / What I Like Most About You Is Your Girlfriend / Can’t Get A Break / Nelson Mandela ’88 / Ghost Dub ’91 / Let Us Unite

CD3: Ghost Town (extended version) / Why? (extended version) / War Crimes (extended version) / Racist Friend (instrumental) / Bright Lights (instrumental) / Nelson Mandela (extended version) / Break Down The Door (extended version) / What I Like Most About You Is Your Girlfriend (extended version) / Can’ Get A Break (extended version) / Nelson Mandela ’88 (the whole world is watching dance mix) / Ghost Dub ’91 + Let Us Unite

Produsert av Jerry Dammers, Dave Jordan, Elvis Costello, Clive Langer, Alan Winstanley, John Collins, Dick Cuthell og Warne Livesy

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments