Gamle biler blir som nye

The Cars, 2006

Med rocken etablert som godt voksen i alder og år, er det bare å innse at fenomenet med gjenforeninger av lett giktplagede helter fra fortid har kommet for å bli. Noen gjenforeninger gir mening, andre kan det være grunn til å stille spørsmål ved.

The Cars ble dannet i Boston, USA tilbake i 1976, og stod i årene 1978 til 1985 som et populært navn innen feltet new wave møter powerpop møter radiovennlig utstråling. I særdeleshet hjemme i USA var The Cars stabile selgere, men med singelen «Drive» og albumet «Heartbeat City» (1984) festet kvintetten et solid grep også i Europa.

Bare gitarist Elliot Easton og keyboardist Greg Hawkes som knytter bånd mellom The Cars og The New Cars

Siden 1988 har The Cars stått parkert i garasjen, pent bevart og til glede for de som har tatt turen innom og oppdaget et band som kunne kunsten å mekke klassisk poprock. Når The Cars i år ruller ut igjen som The New Cars, er det med en besetning som inkluderer kun to av de opprinnelige medlemmene. Bassist Benjamin Orr (som stod for vokalen på eviggrønne «Drive») døde av kreft i 2000, og kan derfor av triste årsaker ikke stille. Når heller ikke vokalist Ric Ocasek (av de fleste ansett som bandets sentrum) og trommeslager David Robinson ønsket å delta, er det bare gitarist Elliot Easton og keyboardist Greg Hawkes som knytter bånd mellom The Cars og The New Cars.

Ny vokalist er ingen ringere enn Todd Rundgren (ex- vidunderbarn med fortid fra og som The Nazz, Utopia, superprodusent og soloartist), noe som betyr at Ocaseks plass skulle være i trygge hender. Bassist Kasim Sulton og trommeslager Prairie Prince har begge spilt med en rekke band og på enda flere album, med andre ord erfarne ringrever som ganske sikkert utgjør en bunnsolid rytmeseksjon.

Noen vil nok juble over en mulighet til igjen å høre og se The Cars’ klassiske materiale bli fremført live, men spørsmålet er i hvor stor grad en oppvåkning som denne gagner et bands status. Det ligger helt sikkert noen gode dollars og venter på amerikanske konsertarenaer, dog kan det selvsagt ha seg slik at Easton / Robinson virkelig føler at The New Cars har noe å tilføre The Cars’ ettermæle. Svaret på det kan kanskje livealbumet «It’s Alive!» gi, lansert av Eleven Seven Music sommeren som var. The New Cars legger ut på USA-turné med oppstart den 01. november, og lover nye spor blant de gamle.