Take On Me

a-ha, Take On Me

«Take On Me» er den største blant de store norske singlene. Det er nok skrudd sammen bedre sanger enn «Take On Me» i dette land, men omstendighetene, historien og suksessen medfører at «Take On Me» for alltid vil ha en særdeles spesiell posisjon i norsk pophistorie.

Da a-ha søkte lykken i London vinteren 1982/’83 hadde de med seg en håndfull låter i bagasjen, deriblant en spretten, catchy synthpop’er med tittel «Lesson One». «Lesson One» byttet etterhvert navn til «Take On Me» og ble det sporet WEA valgte å satse på da de skrev kontrakt med a-ha sommeren 1983.

Første utgave av «Take On Me» ble lansert i Europa den 19. oktober 1984 (ikke utgitt i USA), og ble en kvalifisert flopp på det europeiske markedet. Her i Norge var oppmerksomheten rundt trioen og deres forsøk på å erobre verden stor, noe som medvirket til at salget av «Take On Me» gikk langt bedre her. Singelen ble liggende på den norske hitlisten i flere uker, og oppnådde i midten av november en tredjeplass som høyeste plassering.

WEA hadde dog ikke investert store kroner i a-ha kun for å selge dem til det norske markedet. Til tross for et mislykket første forsøk, hadde både selskap og band tro på at «Take On Me» var den riktige låten for å oppnå et internasjonalt gjennombrudd. Vinteren 1985 restrukturerte og pusset Alan Tarney på Tony Mansfields opprinnelige produksjon, og endte opp med en versjon av «Take On Me» som låt fyldigere og var et halv minutt lengere enn den første versjonen.

Med videoen som motor banet «Take On Me» seg sakte men sikkert mot toppen av den amerikanske singlelisten, og den 9. oktober 1985 nådde den førsteplassen

Den 5. april 1985 tok WEA og a-ha nok en gang sats mot stjernene, og lanserte «Take On Me» på nytt for det internasjonale platepublikum. I tillegg til den revurderte utgaven av selve singelen, hadde a-ha denne gang et trumfkort i form av en finurlig og påkostet musikkvideo. Regissør Steve Barron kombinerte det ypperste av datidens animasjonsteknikk med regulær film, og skapte en slående effektiv video som skapt for det stadig mer innflytelsesrike MTV. Med videoen som motor banet «Take On Me» seg sakte men sikkert mot toppen av den amerikanske singlelisten, og den 9. oktober 1985 nådde den førsteplassen. Toppnoteringen stod kun én uke, og a-ha klarte aldri å følge opp gjennombruddet i USA.

Parallelt med suksessen i USA våknet også det europiske markedet, hvor en tredje utgave av «Take On Me» – eneste forskjellen fra andre utgave er omslaget – ble sluppet den 16. september. Utover høsten 1985 gikk «Take On Me» til topps i en rekke land foruten USA og Norge, i England stoppet imidlertid singelen på 2. plass.

Mange håpet i kjølvannet av a-has suksess at dørene til det internasjonale markedet skulle åpnes også for andre norske artister, men ingen av de duoene, trioene og kvartettene som fulgte etter a-ha maktet å oppfylle forhåpningene eller ambisjonene. Det er snart tyve år siden «Take On Me» ble den første norske singelen som gikk til topps i USA, og det er forsatt den eneste som har klart bragden.

(WEA, 7″ 1984 og 1985)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments