Lucky Star

Madonna, The Immaculate Collection

Madonna, The Immaculate Collection
Sire, cd 1990

Hun trengte noen år for å oppnå den posisjon og respekt hun så intenst ønsket, men til slutt måtte verden gi etter og erkjenne at Madonna var noe langt mer enn nok et tanketomt produkt som plateselskapet kunne bruke og kaste etter eget skjønn.

Det var selvsagt ikke særlig merkverdig at en ung, kvinnelig artist uten særlig oppsiktsvekkende stemme og som gjorde suksess med låttitler som «Like A Virgin» og «Material Girl», løp inn i troverdighetsproblemer. Men som «The Immaculate Collection» demonstrerer, tok det forbløffende kort tid før Madonna selv tok kontroll over egen karriere.

«The Immaculate Collection» samler Madonnas største hits i perioden 1983 til 1990, men er ingen komplett singlesamling fra disse årene. De tre mest påfallende utelatelsene er «Dress You Up», «Who’s That Girl» og ikke minst «True Blue». Med unntak for disse tre er det ikke stort å utsette på låtutvalget, og platen er ryddig og kronologisk ordnet i tillegg til å være utstyrt med et informativt coverhefte. Av de låtene som er inkludert på albumet ble seks spor nummer 1 i England, tre spor nummer 1 i Norge, og åtte spor nummer 1 i USA. Det er imponerende tall og understreker Madonnas posisjon som et av 80-tallets virkelig store navn.

Madonna, 1982

Oh Lollipop

Singlene fra hennes to første album – «Madonna» (1983) og «Like A Virgin» (1984) – er de klart svakeste bidragene. Direkte dårlige er de på ingen måte, men de er for lettvinte og mangler noe tyngde for å bli stor popmusikk. Fra «Holiday» og frem til 1985 står låtene i ettertid som nostalgisk trivelige og svært sjarmerende, det er imidlertid ikke disse årene og singlene som rettferdiggjør Madonnas posisjon som popikon. Fra og med «Into The Groove» sommeren 1985 – som også faller sammen med tidspunktet da Madonna selv for alvor ble involvert på låtskriver- og produsentsiden – inntreffer det en dramatisk kvalitetsøkning. «Into The Groove» er catchy og selvsikker popmusikk skreddersydd for diskotekene, og representerer i mine ører Madonnas første klassiske single.

Gjennom «Live To Tell» (1986), «La Isla Bonita» (1987), «Like A Prayer» (1989), «Vogue» (1990) og en rekke andre titler, vokser Madonna steg for steg og blir en artist som behersker balladene like godt som dansemusikken. Samstundes evner hun å fange opp og ofte være i forkant av samtidens trender. Ved slutten av 80-tallet var det ingen seriøse kritikere som satte spørsmålstegn ved Madonnas evner og talenter, og «The Immaculate Collection» forklarer hvorfor. Fra midten av 80-tallet og helt opp til i dag har hun etablert seg som en av tidenes mest stabile singleartister. Selv om hun gjør mer enn godkjente album, så er det først og fremst i singleformatet at hun har sin virkelige styrke.

Som samling er «The Immaculate Collection» langt fra perfekt, det mangler enkelte høydepunkter og sytten låter blir for lite til å yte Madonna og hennes 80-tall full rettferdighet. Til tross for det så er det et mer enn hederlig samlealbum, og om du ikke ønsker å bruke kroner på noen av Madonnas studioalbum, så bør du i det minste unne deg «The Immaculate Collection».

TRACKS

Holiday / Lucky Star / Borderline / Like A Virgin / Material Girl / Crazy For You / Into The Groove / Live To Tell / Papa Don’t Preach / Open Your Heart / La Isla Bonita / Like A Prayer / Express Yourself / Cherish / Vogue / Justify My Love / Rescue Me

Produsert av Madonna, Jellybean, Reggie Lucas, Nile Rodgers, Stephen Bray, Patrick Leonard, Shep Pettibone og Lenny Kravitz