Before & After

Joy Division + New Order, Before & After

Joy Division + New Order, Before & After – The BBC Sessions
Fuel 2000, 2cd 2002

Britiske BBCs arkiver er som kjent en gullgruve for alle som er interessert i historiske opptak. En av de viktigste bidragsyterne til arkivet har vært BBC Radio 1s John Peel, som opp gjennom årene har festet en lang rekke band på tape gjennom sine Peel Sessions.

«Before And After – The BBC Sessions» inneholder ikke noe materiale som ikke har vært tilgjengelig på andre utgivelser tidligere. Fuel 2000 har enkelt og greit samlet to individuelle utgivelser fra 2000 i en pappboks, og disse separate utgivelsene har i tillegg vært tilgjengelige i ulike formater før det igjen. «Before And After» er derfor bare en hendigere måte å skaffe seg historiske opptak av Joy Division og New Order på enn gjennom å kjøpe flere separate utgivelser.

The Complete BBC Recordings

For å begynne med begynnelsen. Cd’en med Joy Division heter korrekt nok «The Complete BBC Recordings» og inkluderer ti spor som totalt utgjør samtlige opptak som ble gjort med bandet i BBCs studio. De fire første sporene er hentet fra Peel Sessions i januar 1979, hvilket vil si rett før utgivelsen av debutalbumet «Unknown Pleasures». De fire neste kuttene er innspilt under Peel Sessions i november 1979 og inkluderer spor som senere kom med på «Closer». På de sistnevnte opptakene er det tydelige tegn på at bandet er i utvikling fra «Unknown Pleasures»‘ konfronterende postpunk og i retning av «Closer»s strengere og mer innadvendte lydbilde. Likevel er det – med tanke på hvor kritiske bandmedlemmene i ettertid har vært til Martin Hannets studioproduksjon – relativt små forskjeller mellom de versjonene som fremkommer her sammenlignet med de som befinner seg på studioalbumene.

De to siste kuttene er hentet fra ungdomsprogrammet Something Else på BBC2 i september 1979 og er alt under ett de kanskje beste av platens ti spor. Både «Transmission» og «She’s Lost Control» fra Something Else fremstår som mer intense og inspirerte enn versjonene hentet fra Peel Sessions. Øvrige høydepunkter inkluderer en veldig god utgave av «Love Will Tear Us Apart» samt «Sound Of Music». At Joy Division ikke fant plass til sistnevnte kutt på «Closer» er nesten uforståelig, massiv og hektende som den er. Avslutningsvis inkluderer samlingen et kort intervju med Ian Curtis og Stephen Morris.

BBC Radio 1 Live In Concert

På «BBC Radio 1 Live In Concert» har vi hoppet åtte år fremover i tid og befinner oss i motsetning til på «The Complete BBC Recordings» i en reell livesituasjon. New Order er fanget inn på Glastonbury Festivalen den 19. juni 1987, hvilket innebærer opptak fra da bandet stod på høyden av sin popularitet. De ni sporene utgjør samlet en times spilletid, har en noe ullen men helt akseptabel lyd, og gir en ganske god livefølelse. Det hangler litt her og der, men Bernard Sumner synger ikke surere enn hva man kan forvente, og bandet leverer gode om enn ikke direkte spennende versjoner av noe av sitt mest kjente materiale.

«BBC Radio 1 Live In Concert»s høydepunkt er å høre bandet begi seg ut på The Velvet Undergrounds «Sister Ray» (en låt som også Joy Division gjorde live), en versjon som vekker assosiasjoner til bandets musikalske fortid, som kaotisk, støyende og farlig. Sett under ett tror jeg konserten gir et ganske korrekt bilde av hvordan New Order fremstod i konsertsammenheng i denne perioden.

«Before And After – The BBC Sessions» er en utgivelse forbeholdt de som allerede er godt kjent med Joy Division og New Order, og som kanskje ikke har dette materialet fra tidligere. Nye generasjoner og nysgjerrige starter selvfølgelig ikke her, men går først til anskaffelse av bandenes studioalbum før disse opptakene eventuelt kjøpes for å gi et mer utfyllende bilde.

TRACKS

The Complete BBC Recordings: Exercise One / Insight / She’s Lost Control / Transmission / Love Will Tear Us Apart / Twenty Four Hours / Colony / Sound Of Music / Transmission / She’s Lost Control / Interview

BBC Radio 1 Live In Concert: Touched By The Hand Of God / Temptation / True Faith / Your Silent Face / Every Second Counts / Bizarre Love Triangle / Perfect Kiss / Age Of Consent / Sister Ray

Produsert av Bob Sargeant, Tony Wilson, Mike Bolland og Pete Ritzema

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments