PAST er Czarno / Biala

PAST, czarno / biala

PAST, Czarno / Biala
PAST Records, lp/digital 2017

Hva emosjonell postpunk / new wave angår, er «Czarno / Biala» langt rikere på farger og følelser enn bare svart og hvit. PAST og «Czarno / Biala» formidler hjerte og sjel, i ulike faser fra sorg og bitterhet til standhaftig optimisme, kampvilje og kjærlighet.

PAST er fra Warszawa og regionen Mazowsze, en kvartett bestående av Gosia (vokal, keyboard), Slavik (gitar, vokal), Darek (bass) og Suchy (trommer). Siden oppstart i 2011 har de spilt flittig ikke bare i hjemlandet men også i Tsjekkia og Tyskland. Deres første utgivelse var «Demo» – fire kutt, hvorav samtlige er å finne på herværende album – i 2015, «Czarno / Biala» (‘svart / hvit’) er PAST sin debut i LP- / albumformat.

PAST lager postpunk og new wave som i sjel utstråler punk men i direkte uttrykk skinner vel så mye av pop. PAST er nyanserte, de er melodiøse, de trår hverken spesielt hardt eller tungt. På så vis er det influenser og ekko fra legendariske polske band å høre, som i tydelig grad fra Ziyo og i noe mindre grad fra Siekiera samt at det også lar seg trekkes tråder til navn av i dag, som Hände eller Belgrado (sistnevnte er rett nok et i hovedsak spansk band men synger på polsk). Enda en referanse til andre polske band er å finne i coverversjonen av «Ucieczka», originalt gjort av Ewa Braun i 1996. Disse nevnt, PAST står stødig på egne ben i kraft av vokal og melodisterke låter.

PAST

PAST – Foto: David Sypniewski

De melodiøse sider er imidlertid ikke synonym for glede eller bekymringsløshet, for her har seg den sak at PAST fremfører tekster preget av blek tristesse over både fortid og nåtid, et faktum som innvarsles allerede i platens første sekunder og ord – ‘Smutno, smutno, smutno…’. Akkurat den side, tekstene, er jo slettes ikke enkle å gripe for en som ikke kan polsk, men tekstark følger med til støtte og hjelp. Ordene og fremføringene – klare som glass fra både Gosia og Slavik – levner ingen tvil om at tekstene spiller en særs viktig rolle for PAST og albumet «Czarno / Biala»

«Czarno / Biala» flommer over med solide enkeltlåter, variasjonen fra spor to til fire eller seks er dog ikke overveldende og albumet som helhet lider derfor under en fare om å drukne i seg selv. Hvilke låter som er å skille ut i de første møter er av den årsak noe tilfeldig, men forsøk gjerne «Smutno» (‘dziewczyna z dziurka w boku’), «Ulrike» (‘a ona Ulrike jak przestroga, ostroga wbita w systemu bok’) og «Budzik» (‘czyj jest ten oddech za plecami?… tlumie rozpaczy szept’) eller «Czarna» (‘czekam i ja na jej zimne rece wyciagniete’) og «Siłaczka» (‘Córko, nie trzeba sie bać’) som hilsener på PAST og deres solide samling av sad songs.

TRACKS

Smutno / Zdenerwowana / Ulrike / Budzik / PBP / Warszawa / Czarna / Siłaczka / Pytania / Ucieczka / Koniec / Języki

Produsert av PAST og Piotr Polak

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments