From The Off​-​World Colonies

1912, From The Off-World Colonies

1912, From The Off​-​World Colonies
Pretty Young Thing, digital 2017

Hvor arten menneske vil reise i fremtiden, enn si hva den vil utvikles til å bli, er stoff for fiksjon og fascinasjon. Hva som sikkert er, med mindre vi klusser ting skikkelig til, er at vi vil evolvere. Like så sikkert er at her kan vi ikke bli, før eller senere må vi gi oss av sted. Dersom, hvis om, vi med litt flaks og mye visdom overlever lenge nok.

Disse ting, samt en tragisk kjærlighetshistorie mellom linjene, er konseptet for albumet «From The Off​-​World Colonies». En fortelling om reisen mot en fjern fremtid der menneske og maskin smelter stadig tettere sammen på en utpint jordklode, en fremtid der emigrasjon og kolonisering av nye planeter blir nødutgang fra den overhengende trussel om utryddelse.

1912 stammer fra Stavanger men har i dag hovedkvarter i Oslo, grunnlagt av brødrene Sindre Husebø og Rasmus Husebø i 2011. Med sci-fi som tematikk befinner 1912 seg i sound og stil nær selvsagt solid støpslet i de elektroniske sfærer. «From The Off​-​World Colonies» er synth- / elektropop av melodiøs karakter, nennsom bruk av gitar tilfører ekstra drivkraft. Konseptalbum til tross, «From The Off​-​World Colonies» er satt sammen av ti uavhengige låter og er renset for pompøse preludes eller interludes. Vel og bra er dét, for 1912 konstruerer fengende popmusikk som står seg like godt alene og ikke gjør seg bort i format av selvstendige singler.

What follows is an account from the off-world colonies.

«From The Off​-​World Colonies» har vært underveis noen års tid, fire av platens i alt ti låter er tidligere utgitte i årene 2014-15. To av de tidligere utgitte er «Y2K» og «Timing Will Keep Us Apart Forever», disse kan tjene som eksempler på 1912s mest umiddelbare låter og har begge dessuten diskret kledelige gjenskinn av Pet Shop Boys. «Timing Will Keep Us Apart Forever» var for øvrig mitt første møte med 1912 et par år tilbake, en låt som i samspill med presise klipp fra vidunderlige «Blade Runner» har inntatt plass som varig favoritt her i min bitte lille koloni.Blant de til nå uhørte låter er «The Dawning», «New Life», «Exile Colonies» og «After Love» en sterk stripe. De er alle fengende og fremviser forskjellige nyanser av den, om helt sant skal sies, ganske begrensede formel 1912 benytter seg av. For det er faktisk litt spennvidde her, som fra for eksempel «New Life» og dennes spenstige synthpop til «Exile Colonies» hvis markante gitar og komp gir et uttrykk som fremstår langt mer organisk enn mange av de øvrige låtene. «The Dawning» er det spor som skiller seg tydeligst fra helheten, det i hovedsak fordi Karoline Skeide Pettersen gjester på vokal og med som resultat tilfører 1912 en helt annen dimensjon.

Apropos vokal og stemme. Det vil sikkert ha seg slik for opptil flere at den prosesserte stemmen kan gå på nervene løs i lengden, men noe enerverende til tross så bidrar vokalen betydelig til å definere 1912s egenart samt skisse opp de riktige bilder fra den fabel «From The Off​-​World Colonies» befinner seg i. Bare ved et tilfelle, nevnte «The Dawning», skrus den robotiske vokalen av. «The Dawning» er på alle måter fin og sval elektropop, dog høres den ut som noe annet enn 1912, i kraft av vokalist er det en låt som kunne tilhørt et helt annet album, en helt annen artist.

«From The Off​-​World Colonies» hverken har den store bredde eller byr på veldig uventede ting, hva det derimot har er mengder av strøkne låter i en stilsikker produksjon. Det er releasefest for «From The Off​-​World Colonies» på Ingensteds i Oslo lørdag den 18. mars, da blir det futurisme, sci-fi, synther og visuals fra 1912 pluss Let’s Be Light.

TRACKS

Y2K / URL / Push – Event Horizon / Timing Will Keep Us Apart Forever / The Dawning / New Life / Exile Colonies / After Love / IRL / Scrolling

Produsert av 1912

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments