Göteborgselektronikerna

Göteborgselektronikerna, Nattrafik

Göteborgselektronikerna, Nattrafik
Lamour, lp/digital 2016

Med et navn som Göteborgselektronikerna er det ikke vanskelig å gjette hverken hvor forsamlingen hører fysisk hjemme eller i hvilken genre den befinner seg. Det er naturligvis tale om elektronisk pop, og det av type langt fra trendy anno i dag. Temmelig mange vil trolig kalle det retro, her i huset velger vi heller å kalle det tidløst.

Martin Blom Skavnes, Fredrik Lundvall Kindsäter, Andreas Gustafsson og Karl-Magnus Möller koblet seg sammen som Göteborgselektronikerna i november 2013, for en måneds tid siden albumdebuterte de med «Nattrafik». Kvartetten beskjeftiger seg med et analogt maskineri av fin årgang og all vokal blir prosessert via vocoder. Det klinger klart og tydelig av Kraftwerk og av Jean-Michel Jarre, derigjennom også av nåtidens navn som Metroland og Deutsche Bank.

Med til dette hører tema og tekster som kretser om mobilitet, på skinner som på motorvei, som kometer gjennom rom og tunneler. Göteborgselektronikerna innleder sin ferd med Göteborgs Spårvägar, linje 11 fra Saltholmen i retning Komettorget, mekanisk vokal ramser opp holdeplass for holdeplass gjennom «Hållplatz». Så enkelt, så underbart. Tittelkuttet svinger ut på Europavei 45, suser gjennom landskapet, mot horisonten, på bølger av moog. Perfekt. Fra Jorden og videre til «Elektrod / Kald Rymd» hvor Göteborgselektronikerna begir seg ut rom- og våpenkappløp, i melodi, sang og arrangement er dette albumets fremste poplåt. Tre spor og i alt en herlig A-side.

Linje 11, Göteborg

Linje 11 ved Saltholmen holdeplass – Foto: Wikimedia

Om enkelte triks eller sekvenser kan oppleves som blåkopier av Kraftwerk, så fremviser side B – «Hamnen», «Andra Lång» og «Götatunnelen» – at Göteborgselektronikerna er påvirket også av forholdsvis ‘nyere’ elektropop / elektronika og ikke bare roterer rundt et sted i tidsrommet 1974 til 1982. Ta eksempelvis «Götatunnelen», hvis tyngde og perkussive driv skaper et uttrykk som hentet fra 1990-tallets britiske elektroniske musikkscene. Skjønt, det er blitt farlig lenge siden the ’90s også – tenk at det er utrolige 22 år siden dubnobasswithmyheadman – , men poenget er altså at albumet «Nattrafik» kapsler elementer fra flere epoker av elektronisk popmusikk. Med «Andra Lång» lykkes de dessuten i å løsrive seg fra assosiasjoner til forbilder, «Andra Lång» er en elegant låt som står fjellstøtt på egne ben.

Göteborgselektronikerna er slettes ikke kun en pastisj på verk av de gamle mestere, og det er jo dessuten – med tanke på at de toner og det konsept Göteborgselektronikerna bygger på er førti år eller så deromkring gammelt – forunderlig hvor moderne, endog futuristisk, dette uttrykket fortsatt fremstår. «Nattrafik» er ikke velsignet med den genialitet som skapte sjangeren og dens aller beste album, men det ville da også vært altfor mye å forlange. Det er mer enn godt nok at Göteborgselektronikerna i «Nattrafik» har laget en plate hvis seks kutt er riktig skjønn musikk.

TRACKS

Hållplatz / Nattrafik / Elektrod – Kald Rymd / Hamnen / Andra Lång / Götatunneln

Produsert av Göteborgselektronikerna

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments