Break The Silence

New Breed, Break The Silence

New Breed, Break The Silence
Reptile Music, cd/digital 2016

Atter vender vi oss mot Tau og Rogaland for lyden av mørk og mollstemt rock, atter er det også tale om musikere med lang fartstid i skyggeland. New Breed nærmer seg tyve år i alder, som aktiv gruppering dog ikke konstant til stede gjennom alle disse år. Utgivelsen av «Break The Silence» innebærer første plate på tretten år fra New Breed.

New Breed ble etablert i 1998 av vokalist og gitarist Kristian Gundersen (Elusive) og keyboardist Hans Henrik Varland (Sirenia), gitarist Bjarte Langeland (The River Knows) meldte seg på laget i 2000. «Pleasure And Pain» (2003) ble New Breeds eneste album i løpet av deres første fase, et par år etter utgivelsen av dette gikk bandet i dvale. Gundersen og Langeland gjenopplivet New Breed høsten 2014, med seg på ny dyst har de Erik Stangeland Olsen på trommer og denne uke ble dessuten bassist Eirik Hansen (Fellow Patron) innlemmet som offisielt medlem; hvilket betyr at New Breed har gått fra trio til kvartett siden utgivelsen av «Break The Silence».

«Break The Silence» er nytt studioalbum, men allikevel ikke hélt nytt. Det fordi fire av titlene er nyinnspillinger av låter fra «Pleasure And Pain», og det er faktisk bare to av platens i alt åtte titler – tittelkuttet og «Fragile» – som er helt nye komposisjoner. For det store flertall av lyttere vil dette uansett spille null trille, «Pleasure And Pain» solgte ikke i store mengder og er ergo ukjent terreng for de fleste. Det fire låtene fra nevnte album er dessuten av så solid materie at vi med glede unner dem flere sjanser og reinkarnerte liv i ny ham.

New Breed

New Breed, L-R: Langeland, Gundersen, Olsen – Foto: Håkon Aslaksen

New Breed har, i likhet med oss andre, blitt noe eldre siden forrige korsvei. «Break The Silence» forsøker ikke å late som annet og åpner med et tittelkutt som signaliserer moden erfaring og stor selvsikkerhet, rustikk mørkerock gjort med tyngde og i solid melodiøs støpning. Kristian Gundersen behersker den type barske og værbitte vokal som skal til for å løfte en låt – og en genre – som «Break The Silence» er, litt der som Mark Lanegan er. Den andre av platens to splitter nye låter, «Fragile», er også godt håndverk men evner ikke å berøre i like stor grad som «Break The Silence». «Fragile» er dog bærer av en god atmosfære, mye takket Elle Kristiansens gjestevokal.

Firkløveret «Neurotica», «Memories», «Ghost» og «Rain» kommer heldige ut i sine drakter anno 2016, de var og er fortsatt goth rock av tidløs type. Et sted mellom ’80s og ’90s, mellom The Mission og Tiamat, i riff, fraseringer og stemninger er her også ørsmå glimt av Paradise Lost i deres mindre tunge epoke. En favoritt blant disse fire er «Memories», gitarene klinger som The Edge, arrangement og rytmikk er albumet på sitt mest dynamiske, bruddet ved 3:15 og det siste minutt av «Memories» er et lite høydepunkt i seg selv. Glemmes bort skal heller ikke flotte «City Of Sins», med stemme fra Jan Kenneth Barkved (Elusive) som er gått seg vill i det ville vesten.

Med mørk rock av voksen skole samt en klar forståelse av sjanger, leverer New Breed i «Break The Silence» et album med mange nok nyanser til at det bør kunne appellere til elskere av goth så vel som til den større mengde tilhengere av rock generelt.

TRACKS

Break The Silence / City Of Sins / Outside / Fragile / Neurotica / Memories / Ghost / Rain

Produsert av New Breed

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments