Frightening China

Frightening China, Demo EP

Frightening China, Demo EP
Self-released, digital 2016

For vi av oss som sjelden eller aldri ser tv er Jack Holldorff et uhørt navn og ditto usett ansikt, de andre av dere har kanskje registrert ham som en ung skuespiller i seriene «AF1» (2011) og «Det Tredje Øyet» (2013). Straks mer interessant sett fra vår boble er at Holldorff også sysler med musikk, som enslig figur under navnet Frightening China.

Det virkelig tiltrekkende med Frightening China er at Halldorff opererer i en musikalsk genre som går for lut og kaldt vann på den norske scene, for neppe vil vel noen i alvor hevde at det flommer over av unge norske band hvis uttrykk er dysterfull synthpop, wave og postpunk med referanser til epoken ’78-’84. Frightening China derimot, forsøker seg på akkurat de ting.

Gloomy synth-pop from gray and cold Oslo.

«Demo EP» er Frightening Chinas første slipp i det fri, og ikke bare fremstår den tydelig som en demo på godt og vondt; den høres forsyne meg tidvis ut som en etterlatt demo fra svunnen tid. Som en tape glemt bort i en skuff i 1983 eller deromkring, plutselig gjenoppdaget. Dét er ment som kompliment, for Frightening China fremstår som befriende autentisk, søkende og ustriglet, mye slik vi minnes norsk new wave og undergrunn fra den gang da Dollie og Ole I’Dole var blant det proffeste norsk populærmusikk maktet å frembringe.

Blant de fire kuttene rager «Far Away» som det desiderte høydepunkt, en velstrukturert og virkelig fin låt av type melankolsk synthpop. «Far Away» minner i mangt – piano, vokal, duft, stemning – om hvor Fra Lippo Lippi befant seg i tiden fra «Small Mercies» (1983) til «Songs» (1985). «Heroin» er kaldere og mørkere, og tross minimalistisk innfallsvinkel skjer det mye i arrangementet. Kanskje litt for mye, «Heroin» henger ikke ordentlig sammen og fremstår som litt skakk, litt rar, uferdig. Men for all del, dette er en demo og ting skal strengt tatt være uferdig, «Heroin» er alt i alt en fascinerende låt med mye godt i seg.

«Waiting» er slepende, messende og definitivt gloomy, godt gjennomført men i mine ører det minst spennende av de fire sporene. Avsluttende «My Sacred Place» spiller i større monn på gitar enn synth, «My Sacred Place» er depp og darkwave i langsomt buktende takt, klangfulle gitarer i tradisjon av britisk postpunk og et solid punktum for «Demo EP».

Frightening China er et tiltalende bekjentskap som signaliserer teft og talent for hvordan å gjøre synthpop og postpunk og tilsvarende ting. «Demo EP» er en kvalifisert start, stevn frem.

TRACKS

Far Away / Heroin / Waiting / My Sacred Place

Produsert av Jack Holldorff