Rückschau mit Monowelt

Monowelt, Rückschau

Monowelt, Rückschau
Geheimnis Records, lp/digital 2016

Berlin har en lang og ærverdig tradisjon som møteplass for musikere, og kunstnere generelt, fra det ganske Europa. Monowelt er en duo som skriver seg inn i denne tradisjon, med opphav i Russland og Polen søkte de to medlemmer seg fra hver sin kant til Berlin og det mylder av muligheter denne by og dens subkulturelle liv og leven skaper.

Monowelt består av Daria Leere og Marta Raya, de traff hverandre første gang i 2010 og har musisert sammen siden 2012. Med «Rückschau» klokker de inn hva som er deres første fulle utgivelse, det uten at materialet er aldeles nytt av året. De ni låtene som er samlet under tittelen «Rückschau» er alle innspilte i 2014, og de fleste, om ikke samtlige, av disse er lanserte som enkeltstående spor i årene 2014-15. «Rückschau» er derfor en passende tittel på en plate hvis innhold oppsummerer Monowelts musikalske bevegelser til nå.

Hva enda mer gjelder med tale om tilbakeblikk eller retrospektiv, er Monowelts fremtredende forkjærlighet for de deprimerende grå og dystre sider ved 1980-tallet alternative musikkscene. Når de selv i beskrivelse føyer inn ‘…drive us back to the grey times we have never been to…’, er det en type romantisk nostalgi som gjenspeiles i duoens musikk så vel som estetikk. Det er med slike referanser heller ikke til å undres over at Monowelt endte opp i nettopp Berlin.

Monowelt

Monowelt – Foto: Henry Dorsett Case

Monowelt

Monowelt – Foto: Henry Dorsett Case

Monowelt gjør sin musikk i krysningspunktet dark- / cold wave og minimal synth, i stor grad som i takt og stemning av et begravelsesfølge. Tilbaketrukket vokal i lav tone som nær messer de tyskspråklige – med innslag av russiske og engelske – tekster om eksistensielle sorger gir sine bidrag til at Monowelt fremstår som et temmelig mørkt heksebrygg. Synth (analog), bass og trommemaskin er duoens harde redskaper, med disse skrur Monowelt et lydbilde som er av distinkt sentraleuropeisk art, i historisk – både nær og fjernere – som i samtidig forstand. Med innspillingshjelp fra William Maybelline (Lebanon Hanover) har Monowelt langt på vei lyktes i å skape den stemning av die Mauer som de så utvilsomt søker å gjøre.

Låtmessig når «Rückschau» ikke hele veien hjem, et par av låtene vandrer i det langtekkelige og i enkelte andre sekvenser blir Monowelt altfor énstonig messende for sitt eget beste. Men så er de da desto bedre når de treffer, så som i åpningen med «Ozean», denne blant platens letteste, mest umiddelbare, øyeblikk. «Heimweh» er en annen favoritt, dempet dramatikk i ånd av goth møter orkestrert marsj og tung middelalder. Eventuelt gi «Angst» og «Ohne Abschied» en sjanse eller to, begge disse holder flust av melodiøse, rytmiske og stemningsfulle knagger å henge oppmerksomheten på. Eller hva med vagt magiske «Überschwemmung»? Det er i det hele tatt mangt av godt å høre gjennom «Rückschau».

«Rückschau» fremviser Monowelt som en lovende duo, en duo som fremstår veldig sikre og trygge på sitt fundament. Med det i bunn og disse ni låter i hånd finnes det gode muligheter for at Monowelt besitter evnene som skal til for å gro seg enda tydeligere i årene fremover.

TRACKS

Ozean / Heimweh / Mauer des Schweigens / Pustota / Überschwemmung / Angst / Red Moon / Krieg / Ohne Abschied

Produsert av William Maybelline, Chris Manolitsis og Panos Dread

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments