Nowy Wspaniały Świat

Hände

Hände – Foto: Szymek Kleniewski

Hände, Demo
Bum Tapes / Hände, mc/digital 2015

Her nok et av de veldig tilfeldige positive bekjentskaper som gjerne gjøres når en med jevne mellomrom sonderer den europeiske undergrunn. Hände er en trio med hjem i Warszawa som fanget interessen via sitt bidrag – «Nowy Wspaniały Świat» – på en nylig utgitt digital samler med postpunk, deathrock etc. av tittel «Legion Of The Dead Vol. I».

En kjapp sjekk fortalte at Hände har spilt sammen et par års tid og at «Demo», en kassett utgitt i beskjedent opplag, er deres så langt eneste utgivelse. Tittelen i seg selv indikerer kanskje at bandet ikke ser på kassetten som en fullgod offisiell utgivelse, dette er altså mer å regne som en første presentasjon, en tape å vise til for å skape bredere interesse rundt bandet.

I god, gammel punk-ånd bryr Hände seg ikke med å bruke sine fulle navn, derfor får vi nøye oss med å slå fast at vokal og keys håndteres av ‘a’, ‘k’ fikser gitar og produksjon, og ‘g’ trakterer bass og trommer. Med dette ikke antydet at Hände spiller pur punk – for det gjør de slettes ikke – , men de er utvilsomt del av den alternative DIY-scene som tradisjonelt er bygget rundt og i stor grad preges av punk, hardcore og beslektede avarter.

Hände skriver og arrangerer låter som innehar god dynamikk og litt mer enn bare én dimensjon, låter som befinner seg et sted i krysset new wave og postpunk med fin balanse mellom energi og melodi. Gitar og komp er solid om enn av det konservative og ikke direkte spennende slag, ‘a’ og hennes klare, stødige stemme samt utfyllende keyboard er derfor hva som best bringer frem kvalitetene i de melodiøse og refrengsterke sangene. Noe av appellen ved Hände skal nok også tilskrives at det synges på morsmål, hvilket (nesten) alltid bidrar til å sette en friskere spiss på låtmateriale og fremføring enn hva småkeitete engelskspråklige tekster makter.

«Demo» består av fem jevne spor, med avsluttende «Koniec» (‘slutten’) som det muligens mest momentante. «Nowy Wspaniały Świat» (‘vidunderlige nye verden’) er allikevel best sammensatt og mest livskraftig i det lange løp, «Krytyka» (‘kritikk’) – som stilmessig ligger nær rendyrket poprock – er trolig første tips for en kommersiell radiostasjon. «Δ» henger like i hælene av de tre nevnte, «Parafina» er ikke helt på høyden men har like fullt grei heng på de øvrige. I det hele tatt er «Demo» en sak som går på høy rotasjon i vår avdeling for hektisk og fengende new wave.

TRACKS

Nowy Wspaniały Świat / Krytyka / Δ (Delta) / Parafina / Koniec

Produsert av Hände

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments