Romantic Noise

Romantic Noise, (ST)
BMD Records, digital 2014

Det er ikke veldig ofte det dukker opp uutgitte album fra tidligere tiders norske popartister. Halvferdige opptak og rufsete demoer finnes det en del av i bortgjemte skap, skuffer og esker, men (nesten) fiks ferdige album tilhører sjeldenhetene.

Romantic Noise var en gang for lenge siden en lovende gruppering i Stavanger, få fotavtrykk eller minner står tilbake etter deres korte levetid. Deres eneste utgivelse ble singelen «The Sound» b/w «For You (The Pain Of Love)» (Nu-clear Records) i 1983, en single som etter alle solemerker ikke ble viet særlig oppmerksomhet utenfor Stavanger eller Rogaland.

I forbindelse med, eller i etterkant av, singleutgivelsen ble materiale til et fullt album innspilt, et album som aldri fikk utgivelse grunnet alvorlig sykdom. Låtskriver og vokalist Jens Erik Salte ble rammet av MS, plate og band ble derfor skrinlagt på ubestemt tid. Ubestemt tid ble lang tid, årene gikk, Salte ble dessverre aldri igjen frisk og døde i 2007. I desember 2014 så til sist det tapte album dagslys, lille BMD Records lanserte da «Romantic Noise» på digitale plattformer.

Romantic Noise fant mye av sin inspirasjon blant samtidens engelske new wavere og -romantikere

Romantic Noise bestod, foruten nevnte Salte på vokal, av Morten Mølster (senere bedre kjent som gitarist i The September When, døde i 2013) på gitar, Oddvar Åkeson på bass, Trond Inge Olsen på synth og trommeslager Ove Fjelldal. Om de tolv sporene utgivelsen samler er platen etthundreprosent slik den i sin tid var tenkt – låtrekkefølge, endelig klipp og miks – er uvisst, men alt i alt henger det både sound- og stilmessig godt sammen som helhet. I sum skapes et lydbilde som uten særlig mange tanker av tvil viser at Romantic Noise fant mye av sin inspirasjon blant samtidens engelske new wavere og -romantikere i tiden 1981-83.

Romantic Noise

Romantic Noise

Vokalen, de diskrete og strengt økonomiske gitarene som mer fargelegger enn riffer, keyboards i sentrum, og den veldig, veldig hvite funk som bass og rytme vagt antyder, plasser lyden av Romantic Noise rakt i hjertet av UK rundt 1981-83. Det være seg som ekko av Duran Duran, ABC eller Classix Nouveaux; og ingen – ikke jeg – vil forbløffes om Roxy Musics «Flesh + Blood» og «Avalon» var blant de album Romantic Noise lyttet mer enn én gang på.

Den solide jevnheten er hva som preger materialet

De momentante schlägers er det ikke så mange, kan hende egentlig ingen, å finne av på denne utgivelsen. Romantic Noise drar ikke refreng blant sine sterkeste kort, styrken i låtene ligger for en stor del i stemningene og detaljene. Etter noe sånn som ti-tolv runder gjennom albumet er det fortsatt vanskelig å finne definitive favoritter som skiller seg ut, og det ikke fordi det er grått – men fordi den solide jevnheten er hva som preger materialet.

For øyeblikket, just nuh, står «Garbage Baby» og «Stars Are Stars» som de kanskje fremste – for øvrig de to låtene hvor Jens Erik Saltes gode vokal fungerer som aller finest – , men i morgen kan det like gjerne være to andre spor som treffer bedre. Som nevnt, det er de små detaljene her og der som bidrar til at de fleste av låtene holder interessen ved like gjennom stadige lytt; hør eksempelvis «Smack» og dennes plutselige innfall av erketypisk fransk synth wave. Eller forsøk «Knowhow», som duver og gynger så døsigdysterdeilig. Eller singelen «The Sound», smukk pop med små knips av C&W.

Om dette albumet hadde fått release i 1983, ville det holdt en nær rystende høy standard sammenlignet med nesten alt av øvrige norske poputgivelser fra samme år. Når så aldri skjedde – når skjebnen ikke ville Romantic Noise vel – , sier vi takk, mange takk, for muligheten til endelig å høre dem. Bedre sent enn aldri.

TRACKS

Jerusalem Version 1 / Soul Moon / Garbage Baby / Her Eyes / Let’s Do it For The Jazz / Like Rockets / Stars Are Stars / Sagitario / Smack / Knowhow / The Sound / Jerusalem Version 2

Produsert av Romantic Noise og Terje Refsnes