Welcome Opry Boys

Jason & The Scorchers, Fervor

Jason & The Scorchers, Fervor
EMI, mlp 1983

Direkte fra Nashville, Tennessee, og fra den region lar det seg vanskelig gjøre å levere varer uten snev eller snue av country. Noe som selvsagt ikke stemmer fullstendig, Nashville har ganske sikkert sin porsjon diskodans og metalmani til side for Grand Ole Opry. Men Jason & The Scorchers, ja de nølte ikke med hensyn til å dra veksler på Nashvilles musikalske tradisjoner.

Til felles med de mer eller mindre beslektede samtidige – Lone Justice, Rank & File, The Gun Club, The Long Ryders; for å nevne noen få – , var Jason & The Scorchers fryktelig mer støy og skøy enn den polerte plysj countryfabrikken Nashville produserer over samlebånd. Rock, roots og punkens hissige energi smeltet for Jason & The Scorchers’ del ubesværet sammen med høy, halm, country og twang. I det minste for et par års tid og plater, en senere utvikling i retning forsøksvis barsk jock ‘n joll så Jason & The Scorchers miste mye av sin opprinnelige sjarm.

Her er ikke noe av den drøvtygging eller fyllmasse som skjemmer så altfor mange langspillere

«Fervor» ble bandets debut på stor label, en justert utgave (som inkl. et nytt spor i coverversjonen av Bob Dylans «Absolutely Sweet Marie») av den EP uavhengige Praxis lanserte i 1982. Som tilfellet gjerne er for det geniale format mini-LP / EP, treffer «Fervor» gjennom sine kompakte syv kutt og drygt tyve minutter blink for blink. Her er ikke noe av den drøvtygging eller fyllmasse som skjemmer så altfor mange langspillere, kun en presis og heldig presentasjon av et lovende band.

Om det er den støvende, salig fengende rockeren «Absolutely Sweet Marie», kupunker’n «Can’t Help Myself» på turbo, den tåredryppende balladen «Pray For Me, Mama (I’m A Gypsy Now)», gun club’ske «Help There’s A Fire», harmonifagre «Harvest Moon», eller noen av de øvrige, som gleder først og best vil være så ymse fra lytter til lytter. Det er uansett totalen som er platens virkelige styrke, tvers gjennom bunnsolid samtidig som Jason & The Scorchers’ bredde og flerfoldige fasetter blir fremvist.

Jason Ringenbergs vokal bærer dessuten akkurat de riktige twists til å fremføre materialet – og sjangeren – på troverdig vis. Tygg ellers i mente at en da ikke fullt så celeber Michael Stipe (R.E.M.) smyger inn som korist samt er medkomponist på «Both Sides Of The Line».

EMI koblet i 1996 «Fervor» med bandets første fulle album, «Lost & Found» (1985) – på cd, gitt tittel «Both Sides Of The Line». Dén utgivelsen er altså den mest hendige løsning om man ønsker å ta til seg Jason & The Scorchers’ fjongeste bravader.

TRACKS

Absolutely Sweet Marie / Help There’s A Fire / I Can’t Help Myself / Hot Nights In Georgia / Pray For Me, Mama (I’m A Gypsy Now) / Harvest Moon / Both Sides Of The Line

Produsert av Jim Dickinson, Jack Emerson, Jeff Johnson, Warner Hodges og Terry Manning