Forever, until Victory!

Close Lobsters, Forever, until victory

I1986 publiserte musikkavisen NME kassetten «C86», et stykke tape som med tidens gang har kapret status som legendarisk. For flere enn noen representerer «C86» etableringsfasen av det så ofte misbrukte begrep ‘indie’. Hvilket, som så mye annet, helt klart er høyst diskutabelt.

Britisk indie var ingen ukjent størrelse før 1986, dog kan «C86» muligens sies å definere det sound og den stil som bragte indie inn i mainstream og siden har blitt stående – ikke minst grunnet heftig promotering fra NMEs side – som en allmenn oppfattelse rundt hva sjangeren indie er / skal være. På godt og vondt.

Blant de totalt toogtyve bidragsyterne på «C86» finner vi navn av kaliber Primal Scream, The Soup Dragons, The Pastels, Fuzzbox, Half Man Half Biscuit, The Wedding Present, The Mighty Lemon Drops og The Shop Assistants. Sett i ettertid ingen veik samling av grupperinger rasket sammen fra datidens britiske undergrunn. Men selvsagt favner «C86» også navn der aldri kom spesielt langt og / eller erindres av færre enn hva de nevnte gjorde / gjør.

Close Lobsters fra Paisley, Skottland tilhører trolig de som ikke så altfor mange husker. Ikke fordi Close Lobsters har kun sin tilstedeværelse på «C86» å vise til, tvert om gjorde de god figur i etterkant og virket en stund å ha en riktig lovende fremtid foran seg. Tidskorrekt gitarbasert indie, ‘jangly’ – you know, fine evner til å snekre låter, smakfulle coverversjoner av bl.a. Neil Young og The Only Ones.

Skeis gikk det likevel til sist

«Firestation Towers» var Close Lobsters’ bidrag på «C86», en låt som fikk Fire Records (Spacemen 3, The Blue Aeroplanes, Pulp m.fl.) til å finne frem penn, papir og cash. Fra 1986 til 1989 ble det en håndfull singler / ep’er pluss to album – «Foxheads Stalk This Land» (1987) og «Headache Rhetoric» (1989) – via Fire for Close Lobsters. Samtlige utgivelser gjorde seg bemerkede på indiemarkedet (albumene noterte hhv. #12, #7 på den engelske indielisten), kritikkene var rosende, og Close Lobsters klarte endog å skvise seg inn på de viktige bølgelengder som college radio i USA representerte. Skeis gikk det likevel til sist, sjaber økonomi forsterket kreative uenigheter og Close Lobsters pakket sammen i 1990/91.

Siden den gang har ingen hørt noe fra dem, inntil for nå nylig da et par av medlemmene satte seg ned sammen med Fire Records for å tilberede en kompilasjon av singlene / ep’ene. «Forever, Until Victory! The Singles Collection» slippes akkurat nå – den 05. oktober – , nitten kutt som for en stor del aldri tidligere har vært å høre på cd; presumtivt en flott introduksjon til Close Lobsters.

Mer info: www.finestkiss.wordpress.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments