Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/b/0/indiestadt.net/httpd.www/wp-content/themes/hueman-pro/addons/pro/wfc/wordpress-font-customizer.php on line 521 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/b/0/indiestadt.net/httpd.www/wp-content/themes/hueman-pro/addons/pro/infinite/infinite-scroll/class_infinite.php on line 243 Paul’s Boutique – Indiestadt

Paul’s Boutique

Beastie Boys, Paul's Boutique

Beastie Boys, Paul’s Boutique
Capitol, lp 1989

Denne sommer er det tyve år siden «Paul’s Boutique» traff gaten, og dét med et klask som for flere bekreftet den antakelse at Beastie Boys for all fremtid ville forbli fjorårets fenomen. Artige for en stund, men i lengden slitsomme på lik linje med naboens ufordragelige bøllefrø av et avkom. Så feil er det lov å ta.

Musikkskribenter, om ikke alle, forstod hva og hvor Beastie Boys ville med «Paul’s Boutique», verre var det med publikum. Etter den oppmerksomhet, suksess og kontroverser «Licensed To Ill» (1986) bragte, ble «Paul’s Boutique» til sammenligning en kommersiell fadése. Uten en «(You Gotta) Fight For Your Right (To Party!)» og riff-o-rama utelatt fra miksen, ble det tydelig at massene ennå ikke var helt klare for hip hop som selvstendig sjanger. Noe som snart skulle komme til å endre seg, men inntil så skjedde ble «Paul’s Boutique» liggende i sekken for plater forut for sin tid.

Et stykke samplebasert verk som i all sin intrikate kompleksitet skapte ny målestokk

Med mindre noen har summert opp én for mye eller to for lite, inneholder platens drøye femti minutter intet mindre enn etthundreogfem samples. 105. Alt fra Pink Floyd til The Ramones, Led Zeppelin til Afrika Bambaataa. Kokt sammen med betydelig støtte av duoen Dust Brothers – blant de mest markante sample-mekanikere på den tiden – , gjorde Beastie Boys med «Paul’s Boutique» et stykke samplebasert verk som i all sin intrikate kompleksitet skapte ny målestokk. Samtidig ble albumet ett av de siste som fikk herje så vidt fritt i andres arkiver, bare få år senere forkludret stadige tvister rundt opphavsrettighet mange forsøk på å ta sampling som kunstform og genre enda noen skritt videre.

I slik sammenheng skal det selvsagt føyes til at en rekke late og lite kreative artister misbrukte – og fortsatt misbruker – samples for å resirkulere klassiske strofer og med det score billige salgspoeng på egne vegne.

Hvilket ikke er hva «Paul’s Boutique» omhandler, for her er alt vevd så tett sammen, smeller så fort inn og ut, tvinnes rundt, i og med andre lydkilder, at det for meningmann er tung kost å avsløre hvem de ulike elementene stammer fra. Spisset til med munnhell som i uendelig strøm refererer, parafraserer og siterer personer, navn, steder og slogans; blir albumets total en massiv opplevelse. Tusen idéer og triks skvises inn i løpet av ett, fem eller ti minutt. Det kan helt sikkert hevdes at det blir for mye, for utmattende. Hva som dog er garantert sikkert, er at «Paul’s Boutique» ikke kan stemples som uinspirert eller kjedelig.

Etter det noe lukne første møte med verden, har albumets status steget til allmen aksept som banebrytende og som Beastie Boys’ kanskje mest fullendte. Det var her Beastie Boys fant seg selv og sin stemme, sitt sound of science. Definert innenfor sjanger(e) til tross, «Paul’s Boutique» tilhører de plater hvis uttrykk er så kraftig at det bryter rammene og blir av interesse selv for den som sjelden eller aldri låner øre til hip hop / rap.

TRACKS

To All The Girls / Shake Your Rump / Johnny Ryall / Egg Man / High Plains Drifter / The Sounds Of Science / 3-Minute Rule / Hey Ladies / 5-Piece Chicken Dinner / Looking Down The Barrel Of A Gun / Car Thief / What Comes Around / Shadrach / Ask For Janice / B-Boy Bouillabaisse

Produsert av Beastie Boys, Mario Caldato Jr. og Dust Brothers