The Stone Roses reunion?

The Stone Roses
The Stone Roses

Skal vi tro dagens britiske tabloider, hvilket er noe vi ikke har for vane å gjøre, er Manchesters The Stone Roses forsonet og klare for konserter til sommeren. Det notorisk upålitelige The Daily Mirror var først ute, med følgende kunngjøring:

At least 21 gigs have been planned for the UK and there are talks of a US date – possibly the Coachella Festival in California. The gigs will coincide with the re-release of the band’s self-titled debut album

Noe som kjapt ble fanget opp av mer seriøse aktører og så spredt over det ganske nett. The Stone Roses – Ian Brown, John Squire, Mani og Reni – selv har ikke bekreftet gjenforeningen; det eneste som faktisk er helt sikkert er at deres monumentale «The Stone Roses» (1989) i anledning tyve år slippes i luksuriøs utgave en gang til sommeren.

I gjenforeningenes tidsalder vil det dog neppe forbløffe særlig mange om også The Stone Roses kaster seg på toget, det selv om mye taler mot hensikten av en slik reunion. Ian Brown opprettholder en dugelig karriere som soloartist (og repeterer til stadighet at en gjenforening av The Stone Roses er fullstendig utelukket), Mani har gjennom de siste drøye ti år holdt til i Primal Scream, John Squire forkastet musikken for flere år siden og jobber heltid som kunstmaler (Squire er den som stod bak The Stone Roses’ karakteristiske coverkunst), og Reni; tja, han har stort sett virret rundt uten tydelig plan.

Videre er The Stone Roses’ katalog av begrenset omfang, deres ettermæle hviler på debutalbumet samt en håndfull singler før, underveis og rett etter dette. Uoverenstemmelser innad i bandet og – ikke minst – konflikt med plateselskapet Silvertone, medførte at The Stone Roses’ momentum smuldret bort. Da «Second Coming» endelig kom, i 1994, var det så altfor sent. Den store returen ble ikke så stor, og straks etter var det slutt i en sky av surmuling.

Hvorvidt en eventuell gjenforening kan hente inn noe av det tapte, er heller tvilsomt. Trolig vil det bli lite annet enn spill opp til nostalgi, cash in, løp hjem hver til sitt. Ikke ulikt veldig mange andre, men The Stone Roses tilhører nok de band som er best tjent med å la fortiden tale for seg.

Kilde: www.nme.com