Nye trender fra Fàshiön

Fashion
Fàshiön - Fashiøn

Først Fàshiön Music, så Fàshiön, til sist Fashiøn. Hvorfor gjøre bokstavering av navn enkelt når det kan gjøres vanskelig og samtidig fremstå langt mer stilig? Nei, skal man være trendy er det selvsagt altfor plumpt å bokstavere seg så simpelt som Fashion.

Fàshiön Music ble dannet av Lûke Sky (Al James), Mulligán (John Mulligan) og Dïk (Dik Davies) i Birmingham, 1978. Etter tre singler på egen label tegnet de kontrakt med I.R.S. og lanserte debutalbumet «Product Perfect» i 1979. Dette i ettertid karakterisert som en hybrid av new wave, techno, reggae og punk, hvilket skiller «Product Perfect» fra de to senere og klart mer poporienterte album.

«Fabrique» (1982) ristet av seg et par mindre hits og klatret i seg selv helt opp til #10 på den engelske albumlisten

Hovedårsaken for den musikalske kursjustering er å finne i vokalist og gitarist Lûke Skys avgang i 1980. Fàshiön – ‘Music’ ble på et eller annet tidspunkt kappet bort – ble etter 1980 til et egentlig helt annet band enn det opprinnelige. De gikk fra trio til kvartett, la større vekt på keyboards, siktet seg mot kommersiell pop, og understreket endringene ved å korrigere bokstavering til Fashiøn. Noe som fungerte fint en liten stund; andrealbumet «Fabrique» (1982) ristet av seg et par mindre hits og klatret i seg selv helt opp til #10 på den engelske albumlisten. Runde tre (og igjen med revidert besetning), «Twilight Of Idols» (1984), gikk heller skeis og markerte exit for Fashiøn.

Fashion, Product Perfect

Fàshiön Music, «Product Perfect», 1979

I årene etter har Dik Davies forlatt vår planet, ingen av de øvrige involverte har satt markante spor etter seg, og Fàshiön / Fashiøn står – i motsetning til mange av de store band de turnérte sammen med – tilbake som en, i den større sammenheng, parantes.

Lûke Sky / James, emigrerte til USA for mange år siden, og med to nye medspillere har han satt seg fore å gjenopplive Fàshiön. For litt siden fikk Sky utgitt «Product Perfect» på cd for første gang, med to ekstra kutt og løfter om snarlig utgivelse av et album som vil samle mye uutgitt materiale fra årene 1978-80. Hva mer er, i disse dager slippes «Stairway To Nowhere»; elleve nye låter under fanen Fàshiön og ergo det første produkt med akkurat dét stempel på 29 år. En biografi om bandet, og dels selvbiografi, med samme tittel som det ferske album ligger for øvrig rett rundt hjørnet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments