New Dark Age

The Sound, From The Lions Mouth

The Sound, From The Lions Mouth
Korova, lp 1981

The Sound hadde så mye å gi og fikk så lite tilbake. Fra ’79 til ’88 kjempet kvartetten i motbakke, deres stolte, poetisk sørgmodige postpunk fikk aldri bred oppmerksomhet. Med Adrian Borlands og Colvin ‘Max’ Mayers’ altfor tidlige bortgang ble bandets tapte løp, ufullendte karriere, på sett og vis fullført.

I det ytre på ingen måte en spesielt karismatisk kvartett, musikalsk på ingen måte noe til partyband. Det forklarer mye av årsaken til manglende fremgang i samtiden, mer uforklarlig er i hvor liten grad The Sound i ettertid har fått anerkjennelse. For The Sounds eh… sound avgir fortsatt ekko blant mange i dagens nye bølge av new wave. Dog uten at de nevnes eller fremheves av så særlig mange store artister eller band, det til felles med tilsvarende navn som The Chameleons og The Comsat Angels.

The Sound pensler med relativt sakte strøk, luftige skisser i gråtoner

«From The Lions Mouth» er deres andre album, det jevneste og best utførte av de i alt fem The Sound gjorde. Her er deres atmosfæriske, klangfulle postpunk som helstøpt fra start til slutt. Kjappe vendinger er det få av, The Sound pensler med relativt sakte strøk, luftige skisser i gråtoner, slike det tar litt tid for å avdekke fargene og skjønnheten i. Spirene til Borlands lange, og til sist tapte, kamp mot mental sykdom blottlegges i tekster av høy kvalitet; når låter og lyrikk tvinnes perfekt er The Sounds musikk dypt gripende.

Den innledende trio, «Winning», «Sense Of Purpose» og «Contact The Fact», er platens kanskje beste hjørne; disse så sterke og umiddelbare at de påfølgende syv står i fare for å overskygges fullstendig. De hissigere «Skeletons» og «The Fire» smetter imidlertid fort frem og inn i lys, og ved litt dveling reiser også de resterende fem seg. De ved første møte noe bleke «Fatal Flaw», «Possession» og «Silent Air» vokser runde for runde, til de er på nivå med det øvrige materialet. «From The Lions Mouth» eier ikke snev av svake kutt, det er med sin jevnhet og kvalitet en faktisk blendende bra plate. Dersom man gir den noe ro og rom til å vokse, vel og merke.

I likhet med så mangt av de virkelig gode ting, er ei heller The Sounds album en selvfølge å snappe opp. «From The Lions Mouth» ble, sammen med flere andre av bandets utgivelser, nyutgitt av lille Renascent Records for bare få år siden, men den utgaven er allerede ute av trykk og sirkulasjon. Som ofte er vil derfor nett eller nærmeste skraphandler være beste løsning.

TRACKS

Winning / Sense Of Purpose / Contact The Fact / Skeletons / Judgement / Fatal Flaw / Possession / The Fire / Silent Air / New Dark Age

Produsert av Hugh Jones og The Sound