Babij Jar vekkes til live

Enkelte ting skjer veldig blått og brått, så som Babij Jars retur. Torsdag den 23. oktober kan Babij Jar oppleves live på Mono i Oslo, hvilket er første livstegn siden lille julaften 1989. En beskjeden hundrelapp er prisen, alle som befinner seg i byen anbefales å benytte sjansen til å oppleve et av Oslorockens virkelig legendariske band.

Babij Jar ble startet av Paul Værlien, med fortid fra Hærverk, og Carl Ivar Delingsrud i 1979. Platedebuten kom med singelen «Ice Age» (Zado, 1981), etter denne tok Babij Jar seg særdeles god tid og meislet ut deres egen 5-års plan. Babij Jar var, i motsetning til flertallet av norske band i samme generasjon, sterkt inspirerte av amerikanske band; og i særdeleshet av The Velvet Underground. Det musikalske fundamentet pluss stor interesse for krigshistorikk, bragte Babij Jar til å lage noe av det mest ambisiøse norsk rock produserte gjennom 80-tallet.

Babij Jar

Babij Jar, ca. 1984/85

Deres to album, «The Night Before» og «Stalingrad» (hhv. 1985 og 1986, begge utgitt av Uniton), står blant de beste og mest interessante album innen norsk postpunk. En offisiell oppløsning av bandet ble aldri erklært, og nå er de altså tilbake. For én kveld i første runde, så får tiden vise om det kanskje kan bli noe mer permanent.