Knust Knekt

Den som vil lage en liste over norskprodusert synthpop fra 80–tallet, har ingen videre omfattende jobb foran seg. Til å være et land som alltid har hentet mye musikalsk inspirasjon fra de britiske øyer, fikk pur synthpop forbløffende lite gjennomslag i Norge. Slik forholder det seg fortsatt, elektronisk pop lages heller ikke i dag i mengder her hjemme.

En av genrens ytterst få virkelige klassiske utgivelser fra det norske 80–tallet, er Svart Klovns single «Knust Knekt / Macho Manifest». Svart Klovn var Svenn Jakobsen, som alene skrev, sang og spilte «Knust Knekt» til stor kritikerapplaus men begrenset salg. Som låt elegant, minimalistisk pop med poengterte, norskspråklige strofer; dens hitfaktor er stor nok til at større oppmerksomhet ville vært fortjent.

Svart Klovn var dessuten et gjennomtenkt konsept hvor Jakobsen la vekt på image og stil i langt sterkere grad enn de fleste samtidige norske artister. En dandy posør av unorsk proporsjon, med vilje til å skape Svart Klovn som en figur hevet over virkelighet. Singelens cover gjenspeiler dette, i format et lekkert utbrettcover som illustrerer artistnavn så vel som låttittel.

Svart Klovn, Knust Knekt

Utgivelsen var opprinnelig tiltenkt å være en 12″ med et tredje spor hektet på, av uvisse årsaker krympet det hele til 7″. Dette ble Jakobsens eneste utgivelse som Svart Klovn, «Knust Knekt» forefinnes dog også på Unitons samlealbum «Burning Of The Midnight Sun» (1984). I likhet med så mye av hva Uniton lanserte, er heller ikke «Knust Knekt» i skrivende stund tilgjengelig andre steder enn på bruktmarkedet.

Svart Klovn ble så utviklet til et fulltallig band, Kid Death & The Nightshades. Disse lanserte i 1986 albumet «Satyricon» på Medicine Records, et album som inneholdt en re–make av «Knust Knekt» i den engelskspråklige «Queen Bitch». Denne, som også ble sluppet som single (hvor b–siden «a–hhh..» var et vink til våre da nye popstjerner), er en fyldigere, mer funky utgave enn originalen. Isolert hørt ingen dårlig versjon, men likefullt ganske mange hakk bak det instante kick som «Knust Knekt» gir.

Svart Klovn, «Knust Knekt»
– Skrevet av Svenn Jakobsen, utgitt av Uniton, 7″ 1983

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments