Betong Hysteria

Betong Hysteria

— Norsk hardcores fødsel —

Betong Hysteria startet opp vinteren 1981, debutkonserten fant sted på Expressen i Oslo (sammen med Kjøtt) den 20. februar. Gjennom den perioden Betong Hysteria eksisterte var de et av ytterst få band i Oslo som spilte rendyrket punk, de fleste andre hadde på det tidspunkt beveget seg bort fra punkens enkle musikalske tilnærming.

Bandets medlemmer var imidlertid ikke for nykommere å regne. Den opprinnelige kvartetten bestod av Geir Olav ‘Moron’ Brurok (ex–Blodskam samt aktiv som fanzineleverandør — «The Moron» — i Trondheim), Arne Brathagen og Bulle, (begge disse med fortid fra Kaare & Partiet, et band som slapp EP’n «Hakekors» i 1980) og Audun Lorentzen (ex–Forsiktig (sammen med Thomas Robsahm (White Lord Jesus)). Kort tid etter dannelsen kom Ulf Knudsen (også han fra Kaare & Partiet) inn som gitarist nummer to. Betong Hysteria skulle senere komme til å veksle litt mellom formatene kvartett og kvintett, etter Lorentzens avgang sommeren 1981 kom Carlos Platou (ex– Left Overs, XTRM, Aktiv Dødshjelp og LiK) inn som erstatter høsten samme år.

De fem kuttene EP’n inneholder er de første eksemplene på norsk hardcore

Kvintetten Brurok / Knudsen / Platou / Brathagen / Bulle spilte vinteren 1981/82 inn EP’n «Spontan Abort» som ble utgitt av Mind Expanding i 1982. Dette for øvrig identisk med det selskapet som i 1981 plasserte Beranek og «Dra Te’ Hælvete» i hele det norske folks bevissthet. «Spontan Abort» solgte på ingen måte i samme opplag som «Dra Te’ Hælvete», men om ikke annet har utgivelsen oppnådd legendestatus i inn– som utland. De fem kuttene EP’n inneholder er de første eksemplene på norsk hardcore, langt raskere, tyngre og mer brutal punk enn hva som tidligere var blitt utgitt her på berget. «Spontan Abort» har ved flere anledninger blitt trykket opp som piratutgivelse.

Betong Hysteria

L–R: Moron, Knudsen, Brathagen, Platou, Bulle. Foto: Marianne Brantsæter

Sensommeren 1982 gikk Betong Hysteria i oppløsning, men vokalist Brurok og bassist Brathagen startet etter kort tid opp igjen Betong Hysteria MKII. Foruten nevnte originalmedlemmer var Nils Petter Aune, Marius Berg samt Henning og Bjørn (de to sistnevnte opererte i god HC–tradisjon uten etternavn) med i de to utgavene av bandet som eksisterte f.o.m. høsten 1982 og gjennom 1983. Besetningen Brurok / Brathagen / Aune / Berg fikk inkludert kuttet «Tredje Rike» på samlealbumet «Fremtiden Er Nå!» (en salig bastard av et album, med unntak for Betong Hysteria, The Cut og Garden Of Delight består det hele av bidrag fra en skokk visesangere). Denne besetningen ble også filmet live av NRK, uten at stort av disse opptakene har sett dagens lys. På tampen av 1983 opphørte Betong Hysteria igjen å eksistere, og denne gang for godt.

Post-Betong Hysteria

Fra Betong Hysteria gikk Ulf Knudsen og Bulle (hvis egentlige navn er Geir Underdal) i gang med Siste Dagers Hellige, før de begge forlot punk til fordel for andre musikalske uttrykk. Etter Siste Dagers Hellige lanserte Knudsen kassetten «Istanbul» (Likvidér, 1985) under eget navn før han gjorde seg bemerket i Spacelings og Feel; men han vil nok aller helst huskes for sin rolle i det tidvis fabelaktig flotte Sister Rain. Bulle har trommet for en hel bataljon av band, hvorav Matchstick Sun nok er det band som har bragt ham nærmest berømmelse og rikdom. I hovedsak har Bulle fordypet seg i 60’s inspirert garasje siden siste del av 80–tallet og frem; The Popcorn Explosion, The Lust–O–Rama, The Highrollers og The Moods har alle hatt glede av ham. Carlos Platou (evt. Carl O.S. Platou eller Carl Otto Platou) kom tilbake som del av Men Of Courage senere på 80–tallet, et band som lanserte én kassett, tre singler og et solid album i årene 1984–’89. I 2007 solodebuterte Platou med albumet «Frozen Eve» (Zygone Records).

Nils Petter Aune er den av bandets medlemmer som senere holdt lengst fast i den hardcore og punk som Betong Hysteria representerte. Han ble del av navn som Svart Fremtid og Kafka Prosess, begge svært så sentrale fundamenter for den aktive hardcorescenen som oppstod rundt Blitz, Oslo frs midten av 80–tallet. Med Fire Fæle Fyrer og deres eneste album (selvtitulert, 1990), fyrte Aune av en real dose Stooges–rock som dessverre aldri fikk noen oppfølger. Han vil på tross av nevnte størrelser for alltid og for de fleste forbindes med Raga Rockers, hvor han var gitarist og keyboardist i deres mest fremgangsrike periode sist på 80–tallet. Fra årtusenskiftet og opp til i dag har Aune igjen vært å finne i Raga Rockers.

ADD–ON:

En planlagt reunionkonsert, med Geir Brurok, Ulf Knudsen og Arne Brathagen, den 23. mai 2008 på Rockefeller i Oslo ble avlyst bare få uker før oppsatt dato. I forbindelse med den planlagte konserten ble «Spontan Abort» nyutgitt av Hit Me! Records.

Geir Brurok deltok som vokalist / assosiert tredjemedlem på albumet «The New Europeans» (Likvidér, 2010), dette Thanasis Zlatanos’ og Trygve Mathiesens comeback som Nekropolis.

Vinteren 2011 slapp Stavanger–Mandal International Records 7″EP’n «Vi Vil Ikke Ha», i alt åtte spor hvorav syv tidligere uutgitte innspilt desember 1982. Besetningen på disse innspillingene var Brurok / Brathagen / Aune / Berg.