This Sinister Urge

The Fuzztones, LSD 25

The Fuzztones, LSD 25
SIN / Get Back, cd+dvd 2005

Tuftet på ruinene av pervopunkbandet Tina Peel (how very clever), oppstod The Fuzztones i New York sommeren 1980. Med en glødende interesse for 60’s garasje og psych samt stor respekt for originaler som Screamin’ Jay Hawkins og Bo Diddley, svingte The Fuzztones seg opp til posisjon som frontmenn og –kvinner for 80–tallets garasjerevival.

En scene som rett nok knapt skapte krusninger på den kommersielle overflate, men som dog etablerte en sterk subscene — ikke minst i Europa — som lever den dag i dag.

Som ‘The gurus of garage grunge’ (de benyttet begrepet ‘grunge’ allerede i 1984), representerer The Fuzztones den part av genren som rommer mer enn bare ren blåkopi av The Sonics. Psykedeliske eskapader, bikergroove, nikk til 50–tallet og glimt av The Doors, er alle vesentlige biter av den total som samler The Fuzztones. Til tider er de skammelig popfengende (som ethvert riktig garasjeband er), for i neste runde å hengi seg til vislende, hviskende horrorparanoia på dårlig trip. Sistnevnte har Protrudi med stor bevissthet overført til det visuelle, med image og design inspirert av bl.a. sleaze og de iskalde tegneseriegrøss som en gang var å få kjøpt i kiosk.

Gjennom hele ni ulike besetninger — med medlemmer inn, ut, frem og tilbake og med sjef Rudi Protrudi som eneste bestandige element — har The Fuzztones drysset ut et salig virrvarr av studio– , live– og raritet–utgivelser i album– og singleformat. Mye av materialet går på kryss og tvers over flere utgivelser, og ytterligere surr i ledningene blir det av at en rekke av utgivelsene er sluppet på flere selskaper og gjerne med tildels umake omslag. Et kobbel av ulike samlere til tross; «LSD 25» er første og eneste som dekker bandets utgivelser fra debutsingle («Bad News Travels Fast» (1984)) og til siste studioalbum (ypperlige «Salt For Zombies» (2003)).

The Fuzztones, 2011

The Fuzztones — Foto: Christina Sun Beam

«LSD 25» gir et svært bra tverrsnitt av The Fuzztones’ produksjon

«LSD 25» er en riktig pen boks i anledning bandets jubileum, hvor samtlige kutt er plukket og satt sammen av en gruppe fra fanklubben ‘Cult Of Fuzz’. Demokrati innebærer selvsagt også kompromiss, men de mange savn som de femogtyve utvalgte innebærer forhindrer ikke det faktum at «LSD 25» gir et svært bra tverrsnitt av The Fuzztones’ produksjon. Samtlige epoker av bandets historie er på plass, og med få unntak («The Witch», men den ligger dog på dvd’en, «Action Woman») er de mest ‘kjente’ titlene inkludert. Medfølgende booklet gir portrett av alle de medlemmer som har vært innom bandet (noe som jo er trivelig og sympatisk), men er ellers skuffende tynn på biografi og nærmere info om låtene.

Dvd’en er av den enkle sort, dvs. uten glossy meny og såkalt ‘bonus’. Hvilket i og for seg er like greit enn så lenge innholdet er prima og bl.a. samler de promovideoer som eksisterer. Noen flere livekutt hadde imidlertid ikke skadet; noe som burde vært enkelt å få til siden det sirkulerer en rekke uoffisielle opptak av bandet. Når The Stooges’ «Down On The Streets», med Ian Astbury (The Cult) som gjestevokalist, dundrer ut, er det likevel lettere å glede seg over det som faktisk har kommet med enn det som eventuelt kunne eller burde kommet med.

I sum er The Fuzztones noe av det tøffeste som er, og de er ganske sikkert langt tøffere enn hva de fleste tror og mener er tøft. De sier takk og farvel med en siste turné i år, men det betyr på ingen måte at det er for sent å hengi seg til dem. Med det spenn og innhold «LSD 25» rommer, står utgivelsen som den beste og mest omfattende prøvesmak av The Fuzztones’ brygg. Litt for flott og kostbar til første forsøk? Hey — av og til er det lov å unne seg noe ekstra.

TRACKS

CD: Johnson In A Headlock / I Never Knew / One Girl Man / Gotta Get Some / Nine Months Later / Ward 81 / Action Speaks Louder Than Words / I’m Gonna Make You Mine / Heathen Set / They’re Gonna Take You Away / She’s My Witch / Rise / Third Time’s The Charm / Don’t Blow Your Mind / Brand New Man / Bad News Travels Fast / Thirteen Women / Romilar D / Hurt On Hold / She’s Wicked / This Sinister Urge / Salem Witch Trial / Strychnine / In Heat / Cinderella

DVD: The Witch (video) / Ward 81 (video) / Interview, 1984 / Bad News Travels Fast (live) / Hurt On Hold (video) / Interview, 1989 / Girl You Captivate Me (video) / Nine Months Later (video / Action Speaks Louder Than Words (video) / Down On The Streets (live)

Produsert av Rudi Protrudi, Elan Portnoy, Jordan Tarlow og Shel Talmy

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments