This is Pop?

XTC, The Compact XTC

XTC, The Compact XTC – The Singles 1978 / 1985
Virgin, cd 1987

Si ‘Swindon’ til en nordmann, og de fleste uten forhold til britisk fotball vil ha problemer med å assosiere stort med denne beskjedne stasjonsbyen på linjen mellom London og Bristol. For de med fot for fotball vil Jan Åge Fjørtoft være første – og trolig eneste – innfall, i britisk pophistorie er imidlertid Swindon uløselig knyttet til XTC.

Forholdet Swindon – XTC har noe grunnleggende riktig ved seg, det er helt naturlig å ane XTC sitte tilbaketrukket i provinsen bak hekk og hage i mursteinshus og klekke ut eksentrisk pop. Bandets pålitelige urverk, Andy Partridge og Colin Moulding, utstråler ikke mye glamour; to vanlige menn som henter avisen og melkeflasken på dørtrammen hver morgen. Det musikalske XTC er den selvsagte foranledning til en slik forestilling, XTC tilhører den kvote band som gjennom musikk og tekst gjenspeiler det tidløst britiske. Akkurat som The Kinks og Madness – og som Blur en liten stund så ut til å kunne bli – , er XTC et erkebritisk band.

«The Compact XTC» samler (nesten) alle singler i perioden høsten 1977 til vinteren 1985 (hvorfor undertittelen opererer med 1978 enn så lenge debutsingelen «Science Friction kom i oktober 1977, får andre svare for). Nesten alle, for utgivelsene under diverse aliaser – The Colonel, Three Wise Men – , er ikke inkludert. Atten spor er dog en god porsjon og spenner over totalt syv studioalbum. Pent plassert i kronologisk rekkefølge, viser «The Compact XTC» XTCs gradvise overgang fra finurlig dreid new wave til kjærlig arrangert pop med gjeld til 60-tallets psykedeliske mønstre.

Spor etter spor som den dag i dag oppleves friske som nypresset appelsin

Spranget fra primitive, nesten-Stranglerske «Science Friction» til mesterlige, popsymfoniske «Ball And Chain» fem år senere er stort, men det er verken forvirrende eller brudd på noen linje. XTCs popsensibilitet og samtidige talent for å tilføre melodiene uventede taktskifter og detaljer er et gjennomgående aspekt ved hele XTCs produksjon. Det gjør at bandets låter, uavhengig av tid eller stil, blir karakteristisk XTC og inneholder mer spenning enn mye annen popmusikk. «The Compact XTC» leverer bevis etter bevis på XTCs styrke som popband, spor etter spor som den dag i dag oppleves friske som nypresset appelsin. «This Is Pop?», «Are You Recieving Me», «Making Plans For Nigel», «Generals And Majors», «Senses Working Overtime», «Ball And Chain» og «Wake Up» er bare noen utvalgte hint, med få unntak inneholder «The Compact XTC» utelukkende klassisk pop, som XTC som i ekstase. Æren for det tilfaller først og fremst bandet selv, men det er samtidig vanskelig å ikke gi et nikk til den imponerende rekken av produsenter som har bidratt til utformingen.

XTC ble aldri det navnet mange kritikere håpet og spådde, albumet «English Settlement» og singelen «Senses Working Overtime» ble med henholdsvis 5. og 10. plass på den engelske hitlisten i 1982 deres desidert største fremgang. Etter det solgte XTC gradvis færre album, og forsvant etterhvert inn i relativ obskuritet. Årsaken til det var ikke at XTC mistet det gode grepet, tvert imot så gjorde de bedre singler enn noensinne fra 1982 og utover, men heller Andy Partridges avgjørelse om å parkere XTC som et rent studioband. Partridge klarte aldri å håndtere konsertsituasjonen, til sist ble hans angst for å stå på scenen så stor at han besluttet aldri mer å gjøre konserter. Fraværet av konserter mener mange er den viktigste grunnen til at XTC stagnerte og aldri knekket mainstreamen.

Albumets ubestridte musikalske kvaliteter til tross: «The Compact XTC» er et riktig aldrende samlealbum med rot i cd’ens barndom – tittelen er ikke tilfeldig, så vidt meg bekjent er dette blant de første album som ble utgitt kun på cd – , noe som betyr lydkvalitet langt under dagens standard og et innlegg blottet for dyptpløyende informasjon. For mange vil derfor den nyere «Fossil Fuel: The XTC Singles 1977-1992» (1996) være et mer aktuelt kjøp, der får du ytterligere år og singler (enogtredve i alt) samlet fra a til å.

TRACKS

Science Friction / Statue Of Liberty / This Is Pop? / Are You Receiving Me? / Life Begins At The Hop / Making Plans For Nigel / Wait Till Your Boat Goes Down / Generals And Majors / Towers Of London / Sgt. Rock (Is Going To Help Me) / Senses Working Overtime / Ball And Chain / Great Fire / Wonderland / Love On A Farm Boy’s Wage / All You Pretty Girls / This World Over / Wake Up

Produsert av John Leckie, Robert John Lange, Martin Rushent, Steve Lillywhite, Hugh Padgham, Bob Sargeant, Steve Nye, David Lord, P. Wainman og XTC

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments