The Aller Værste!

The Aller Værste! er av de ytterst få virkelig store navn fra norsk punk / new wave. En kort karriere og begrenset produksjon til tross, The Aller Værste! rakk gjennom sine to år Spellemannpris, oppmerksomhet fra John Peel, turné i Polen, og ikke minst å lage et av tidenes beste norske album.

The Aller Værste! (eller TAV!) oppstod i forbindelse med bandet Johnny Banan Band, hvor fire av de som skulle komme til å utgjøre TAV! var medlemmer sammen med bl.a. Kate Augestad (senere bl.a. Program 82). TAV! var tiltenkt å skulle eksistere ved siden av Johnny Banan Band, men fikk snart hovedprioritet for de involverte.

I november 1979 festet bandet sine første låter på tape i Bergen Lydstudio, og slapp resultatet på singelen «På Vei Hjem / Blålys» i januar 1980 (singelen ble senere nyutgitt som en EP med bonusspor). Denne og alle senere utgivelser med bandet ble i god punkånd utgitt på egen label, fiffig døpt Den Gode Hensikt. TAV!s ska-influerte variant av new wave skaffet «Blålys» oppmerksomhet også utenfor landets grenser, i England plukket John Peel i BBC opp singelen og spilte både denne pluss spor fra neste ep – «TAV!» (1980) – i sine programmer.

The Aller Værste!

TAV! spiller opp til dans

Debutalbumet «Materialtretthet» (1980) ble spilt inn i Fredrikstad høsten 1980 og står i ettertid som en av norsk rocks store klassikere. Albumet solgte i sin tid rundt 8000 eksemplarer (noe som den gang var mye for en hjemmeavlet, uavhengig utgivelse), og ble endog belønnet med Spellemannpris og opptreden med Kringkastingsorkesteret i NRKs beste sendetid.

«Disniland I De Tusen Hjem» (1981) fikk også god mottakelse, og er et album bestående av én side med nytt studiomateriale og én side med eldre låter som ble spilt inn live i studio. Etter dette albumet dro bandet på turné i Polen sammen med De Press og Kjøtt, før de høsten 1981 slapp sin siste singel «Hakk». Økonomiske vansker og det faktum at trommeslager Ketil Kern forlot bandet i forkant av «Hakk» (Robert Isdal fra Alle Tiders Duster trommer på singelen), medførte at bandet valgte å slutte mens leken ennå var noenlunde god. TAV! har ved et par anledninger gjenoppstått for enkeltkonserter, blant annet i forbindelse med utgivelsen av samlealbumet «The Aller Værste!» i 1999.

Samtlige musikere fra TAV! var i årene etter bandets oppløsning aktive i en rekke ulike bandsammenhenger. Blant de bandene som kom så langt til å slippe plater kan nevnes Stilleben, Yik Yak Yennik, Løver Og Tigre, Chris Erichsen Orkester og The Beste. Sverre Knudsen meldte overgang til litteraturen og har som forfatter en rekke romaner og ungdomsbøker bak seg.

The Aller Værste!, 1979-81:

Navn Instrument
Sverre Knudsen Vokal, bass, orgel
Chris Erichsen Vokal, gitar, orgel
Lasse Myrvold Vokal, gitar, orgel
Harald Ørn Vokal, bass, orgel
Ketil Kern Trommer
Robert Isdal Trommer
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments