In The Air Tonight

Union Carbide Productions, In The Air Tonight

Union Carbide Productions, In The Air Tonight
Radium 226.05, lp 1987

Om Union Carbide Productions anno 1987 hadde stilt opp til vennskapskamp mot sine bysbarn i IFK Gøteborg, ville trolig samtlige av bandets medlemmer sett det røde kortet og blitt plassert i garderoben innen tre minutter etter avspark. Så mye støy, rabalder, rariteter og mange ballespark som «In The Air Tonight» fremviser, kan aldri bli akseptert andre steder enn på plate og konsertscene. Som rockens vesen er, blir slik høylydt oppførsel ikke bare akseptert, det medfører også skryt og utbredt beundring.

Detroit Motor City med The Stooges og MC5 som stygge avkom har mye å stå til ansvar for. Utallige er de band som har profilert en karriere basert på arven etter nevnte band, utallige er de band som ikke har gjort stor annet enn å imitere disse udødelige bråkebøttene. Noen band klarer likevel å tilføre feedback’en etter The Stooges en egenartet twist, en særegen tennplugg eller to, som ytterligere forvrenger det allerede støyende lydbildet.

En mur av piggtråd og sønderknuste gitarer, hamrende piano, handclaps og et spastisk slagverk nær det totale sammenbrudd

Union Carbide Productions’ debutalbum er et eksempel på nettopp det, et album som har særdeles hørbar rot i The Stooges, MC5 og sen 60’s garasje, men som samtidig blander inn andre biter fra omtrentlig samme tidsperiode. En mur av piggtråd og sønderknuste gitarer, hamrende piano, handclaps og et spastisk slagverk nær det totale sammenbrudd er basismotoren. Bandets uttalte begeistring for Zappa og Captain Beefheart tilfører imidlertid uventede vendinger og gjør «In The Air Tonight» til noe mer enn kun larmende rock ‘n’ roll. Sære innfall, humoristiske utfall og sinnsyke saksofoner lirkes inn i ledige rom; ved enkelte tilfeller tar galskapen over og styrer Union Carbide Productions langt over midtrabatten og rakt ut på humpete sideveier hvor frijazz og eksperimentelle troll kikker inn.

Med en raspende, brumlende, brølende, vrælende og hysterisk kaklende Ebbot Lundberg — utvilsomt en av de aller beste rockvokalister Skandinavia har fostret — i front, blir «In The Air Tonight» et veritabelt beist som spruter blod, bensin, svette og utstråler en alldeles enorm, abnorm pondus.

Albumets fem første spor utgjør samlet en hårete, kraftfull knyttneve som går rett i strupen og uten nåde fester blytungt grep. På disse sporene er Union Carbide Productions’ gjeld til The Stooges aller størst, her rases det blindt og hensynsløst frem; et salig skramlende leven toppet av Lundbergs og Olssons kick på torturerte saksofoner. «Ring My Bell», «Financial Declaration» og «Cartoon Animal» tilhører de tøffeste låtene laget av noe skandinavisk band — det er en ekstatisk hurlumhei som på full styrke vil få deg til å skratte og naboen til å eksplodere.

Union Carbide Productions

Union Carbide Productions

Andre halvdel er langt mer variert og fremviser de mer eksperimentelle sidene ved bandet. Tittelkuttet er en kort, bankende og monoton sak som avløses direkte av «Three Mile Eyes»s kontante, stompende heavyriffing — et Ministry i møte med en falleferdig garasje. «Teenage Bankman» mikser en tradisjonell rocklåt med et kaotisk, halvt heavy– , halvt jazzarrangement som herjer med et aldri så lite favorittema for bandet; bank, finans og unge, rike menn. Jazzinspirasjonen på «Teenage Bankman» konkluderes med den instrumentale snutten «Pour Un Flirt Avec Toi», tutende frijazz kombinert med lumske lyder.

«Down On The Beach» er albumets tour de force. En syrete trip som kaster ekko av Hawkwind

Avsluttende, drøye elleve minutter lange, «Down On The Beach» er albumets tour de force. En skadeskutt kjempe som kryper langs bakken og i rykk spenner musklene og får luft og løft under vingene til turer ut til de ytterste galakser. En syrete trip som kaster ekko av Hawkwind og ganske sikkert også er en medvirkende årsak til at Monster Magnets Dave Wyndorf er en stor beundrer av «In The Air Tonight».

«In The Air Tonight» kom på et tidspunkt da denne type rock ikke var tidens moteretning, først flere år senere fikk albumets og bandets inspirasjonskilder fornyet interesse. Union Carbide Production slet gjennom hele karrieren med det faktum at de befant seg utenfor de rådende retningene, og selv en utvikling mot mykere, The Rolling Stones– og psykedeliainspirert musikk på deres senere album bragte ikke bandet særlig oppmerksomhet utenfor skaren av de spesielt interesserte.

Etter fire album var det nok, Union Carbide Productions tok ut batteriet på tampen av 1993 og gjorde den siste konserten samme dag som Frank Zappa døde. På restene av bandet oppstod The Soundtrack Of Our Lives, og med det bandet fikk både Lundberg og Union Carbide Productions hevn og den anerkjennelse som de fortjente.

Union Carbide Productions laget vel så gode, og langt lettere tilgjengelige, album senere, men ingen av disse kan oppvise den samme svimlende, brutale urkraften som «In The Air Tonight». Som en oppsummering av hvor mye fuzz og attitude fem unge menn kan samle sammen, har «In The Air Tonight» knapt sin likemann i Skandinavia. Med på kjøpet får du for øvrig noe nær en garanti på at «In The Air Tonight» aldri blir felleseie; for her skilles de som tror de mener og de som virkelig mener. Alvor.

TRACKS

Ring My Bell / Financial Declaration / Summer Holiday Camp / Cartoon Animal / So Long / In The Air Tonight / Three Mile Eyes / Teenage Bankman / Pour Un Flirt Avec Toi / Down On The Beach

Produsert av Henryk Lipp og Union Carbide Productions

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments